Tekortkomingen speeltoestellen bij 40% van de onderzochte campings

Bij een steekproef die de Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) uitvoerde in 2010, werden bij 34 van de 86 campings en 46 van de 179 basisscholen technische gebreken aangetroffen bij speeltoestellen, die tot ongelukken konden leiden. Gevaren die daarbij vaak naar voren kwamen waren beknellingen, stikken, snijden, of letsel door vallen op een harde ondergrond. Het ging om speeltoestellen zoals de wipkip, de gecombineerde klimtoestellen met glijbaan of brandweerpaal, schommels, draaitoestellen, duikelrekken, evenwichtsbalken en speelhuisjes.

Onveilige situaties
Tijdens het controleren trof de nVWA bij glijbanen regelmatig een situatie aan dat een kind kan blijven hangen met een koordje van zijn jas waardoor het kan stikken. Een ander gevaar dat de controleurs vaak bij speeltoestellen tegen kwamen zijn openingen in een toestel; daarin kan een kind blijven hangen met een vinger of andere lichaamsdelen. Tijdens de inspecties werd ook altijd de ondergrond meegenomen waarop het toestel staat. Die moet een val van een kind dusdanig kunnen opvangen dat letsel zo veel mogelijk wordt beperkt. Bijvoorbeeld een betonnen ondergrond heeft deze eigenschappen niet.

De beheerders bij wie een speeltoestel niet in orde was, kregen een waarschuwing en vervolgens een 2e controle. Bij deze inspecties bleek dat het grootste deel van de toestellen weer veilig was. Bij de campings bleek dat, na een waarschuwing, 90% van de bedrijven de problemen adequaat had opgelost. Degenen die niet of onvoldoende gehoor hadden gegeven aan de waarschuwing, kregen een boete.

Situatie op campings
Bij de 86 geïnspecteerde campings waren gemiddeld zo’n 9 speeltoestellen aanwezig. De speeltoestellen op de geïnspecteerde campings bestaan voor circa 40% uit toestellen die vóór 26 maart 1997 gefabriceerd zijn. Bij 34 van de 86 (40%) geïnspecteerde campings zijn één of meerdere technische tekortkomingen aan de speeltoestellen, de ondergrond onder de toestellen, of de valzone vastgesteld. Het ging daarbij om zaken als onveilige constructie van het toestel, slecht onderhoud, obstakels in de valzone, te kleine valzone of onvoldoende schokdemping van de ondergrond.
Bij 56 van de 86 campings (62%) waren geen logboeken aanwezig of werden de logboeken niet goed bijgehouden. In 21 gevallen van deze 56 campings (38%) waren er ook technische tekortkomingen. Bij de overige 35 campings (62%) bleken de logboeken niet in orde, terwijl aan de speeltoestellen geen tekortkomingen werden geconstateerd.
Bij 30 van de 86 campings (38%) waren de logboeken wel in orde. Bij 16 van deze 30 gevallen (53%) werden geen technische tekortkomingen gevonden. Bij de overige 14 gevallen (47%) zijn wel technische tekortkomingen aan de toestellen geconstateerd.

De nVWA en Consument en Veiligheid geven beheerders informatie en tips over de verantwoordelijkheden die zij hebben.

Meer informatie: www.vwa.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *