Vanaf 2012 moeten werknemers binnen anderhalf jaar hun wettelijke vakantiedagen opnemen. Anders komen deze te vervallen. Eerder was dat nog vijf jaar. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden dat het wetsvoorstel van minister Kamp (Sociale Zaken), dat vanmiddag is aangenomen door de Eerste Kamer, niet voor 1 januari 2012 wordt ingevoerd. De ondernemingsorganisaties hadden hiervoor gepleit, zodat werkgevers tijd hebben zich hierop voor te bereiden. Ook stellen zij dat werknemers die meer vakantiedagen willen deze zouden moeten kunnen bijkopen.
De vervaltermijn van anderhalf jaar geldt alleen voor wettelijk vastgestelde vakantiedagen (20 bij een volledig dienstverband). Deze moeten binnen zes maanden na het opbouwjaar worden opgenomen, anders vervallen deze.
Voor bovenwettelijke vakantiedagen, zoals adv en extra verlofdagen, geldt nog wel een verjaringstermijn van vijf jaar. Werkgevers zouden deze vakantiedagen in het brutoloon moeten uitbetalen, zegt Alfred van Delft, secretaris arbeidsvoorwaarden MKB-Nederland en VNO-NCW. Wie behoefte heeft aan meer dan de wettelijke vakantiedagen, kan deze bijkopen. Wie geen behoefte heeft, houdt geld over. ‘Daarmee voorkom je alsnog ophoping’, aldus Van Delft in dagblad Trouw van vandaag. Dit levert voor werknemers maatwerk op, een trend die in cao’s zichtbaar aan het worden is.
De wijziging in de regelgeving waarmee de Eerste Kamer vandaag heeft ingestemd is noodzakelijk door uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zieke werknemers bouwden minder vakantiedagen op dan gezonde werknemers. Ook daar komt nu een eind aan.
‘Als iemand na twee jaar ziekte een bedrijf verlaat, krijgt hij 40 vrije dagen mee in plaats van 10 nu,’ zegt Van Delft in Trouw. Deze nieuwe regeling geldt alleen als een zieke werknemer redelijkerwijze niet in staat was vakantie op te nemen. In totaal kost de maatregel het Nederlandse bedrijfsleven zo’n 100 miljoen euro. Dat is geen structurele lastenverzwaring voor het bedrijfsleven, benadrukt de secretaris arbeidsvoorwaarden. Het gaat om maximaal 1 procent van de gevallen.
Bron: www.mkb.nl