Keurmerk voor gemeenten die regeldruk ondernemers aanpakken

Nederlandse gemeenten kunnen het ondernemen eenvoudiger maken. Door regels te vereenvoudigen, de termijn voor het aanvragen van een vergunning korter te maken en door het bedrijfsleven actief te betrekken bij het toetsen van regelgeving.

Dienstverlening

Om gemeenten aan te moedigen zich in te zetten voor ondernemers hebben het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, MKB-Nederland, VNO-NCW en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het zogenoemde ‘Bewijs van Goede Dienst’ ontwikkeld. Dit is een onderzoek waarin de dienstverlening van gemeenten aan ondernemers wordt gemeten aan de hand van tien normen.

Ondernemerswensen

Deze normen zijn geformuleerd op basis van de tien belangrijkste ondernemerswensen. Deze gaan onder meer over klanttevredenheid, aanvraagtermijnen en responssnelheid. Na het afronden van de meting en het opstellen van een verbeterplan krijgen gemeenten een certificaat waarop de resultaten van de meting en verbeteracties staan. Met die verbeteracties gaan de gemeenten zelf de komende 2 jaar aan de slag.

Voorhoede

Op dit moment zijn 144 gemeenten bezig met het Bewijs van Goede Dienst-traject. Drieëntwintig gemeenten hebben al een Bewijs ontvangen. In deze gemeenten is 54% van het Nederlandse bedrijfsleven gevestigd. Onlangs hebben 23 gemeenten een Bewijs van Goede Dienst ontvangen waaronder Den Haag, die bijvoorbeeld vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven actief gaat betrekken bij het toetsen van nieuwe regelgeving. En Enschede zet de komende tijd nog meer in op het terugdringen van de doorlooptijden. Deze 23 gemeenten vormen de voorhoede van gemeenten die op dit terrein actief zijn.

Ruimte om te ondernemen

Omdat regeldruk ondernemers belemmert in hun activiteiten wil het kabinet het aantal regels verminderen. Vermindering biedt ruimte om te ondernemen en versterkt de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.

De gemeenten die een Bewijs van Goede Dienst ontvangen hebben zijn: Amersfoort, Bronckhorst, Castricum, Dantumadiel, Den Haag, Dongeradeel, Enschede, Ermelo, Gaasterlân-Sleat, Hendrik-Ido Ambacht, Horst aan de Maas, Leeuwarden, Leudal, Lisse, Roerdalen, Sint-Oedenrode, Stadskanaal, Steenwijkerland, Tilburg, Veldhoven, Vlaardingen, Winsum en Zwartewaterland.

Bron: Persbericht Rijksoverheid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *