Fort Everdingen te koop

Fort Everdingen, een markant verdedigingswerk uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie, staat te koop. De huidige eigenaar, Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Economische Zaken, daagt (een groep van) ondernemers uit om een nieuwe bestemming te geven aan het twaalf hectare grote terrein met in totaal 23 gebouwen. De openbare inschrijving voor de verkoop van Fort Everdingen is op 11 juni 2014 gestart. Op 18 juni is de eerste kijkdag.

Geïnteresseerden staan er niet alleen voor. Weliswaar vraagt de grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde om aandacht, tegelijk wordt ontwikkelruimte geboden en is al aardig wat onderzoekswerk gedaan.

Er is bewust nog niets vastgelegd over wat de bestemming zou moeten worden. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zo hun gedachten de vrije loop laten. Wel worden in de verkoopbrochure (zie Documenten) voorbeelden gegeven die de verbeelding kunnen prikkelen. Wat het profiel van de nieuwe eigenaar betreft is veel mogelijk: naast individuele ondernemers kunnen ook ontwikkelcombinaties meedoen.

Ondernemers staan er niet alleen voor
De betrokken overheden hebben de nodige stappen gezet om ondernemers te helpen de ontwikkeling van het fort tot een succes te maken. Zakelijke rechten en medegebruik op het fort zitten niet in de weg. De samenwerkende overheden verwachten een serieus voorstel voor een nieuwe bestemming, maar springen zelf bij met advies, regelgeving en waar mogelijk met subsidies en fondsen.

Start openbare inschrijving
De openbare inschrijving voor de verkoop van Fort Everdingen start op 11 juni 2014. Vanaf dat moment is alle informatie beschikbaar op forteverdingen.com. Geïnteresseerde ondernemers zijn op 18 juni van harte welkom op de eerste kijkdag die op het fort wordt georganiseerd. Het adres is Noodweg 2 in Everdingen.

Verantwoordelijkheden en kansen
Fort Everdingen werd tussen 1841 en 1847 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een object met grote cultuurhistorische en monumentale waarde. Het fort moest ervoor zorgen dat vijandelijke legers niet over de Lekdijk of over de rivier door de waterlinie heen konden breken. Vanuit het fort kon het omliggende gebied onder water worden gezet met een stelsel van drie sluizen. Het monumentale karakter is belangrijk en tegelijk wordt waar mogelijk ontwikkelruimte geboden.

Bron en meer informatie: provincie Gelderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *