Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft door haar sterke binnenlandse oriëntatie veel last van een dalende consumptie, een overheid die minder inkoopt bij het bedrijfsleven en een afname van de investeringen. Vooral de forse afname van bouwinvesteringen raakt het MKB sterk. Het gevolg is dat dit jaar de afzet van het MKB met 1,75% zal afnemen. In 2013 wordt een licht, maar zwak herstel verwacht van het MKB met 1% afzetgroei. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM.
Cultuur, sport en recreatie
De bedrijven in het segment van de cultuur hadden al te maken met vraaguitval als gevolg van bezuinigingen bij de consumenten op uitgaven voor luxe-artikelen. Recent is daar de BTW-verhoging voor podiumkunsten en verkoop van kunstvoorwerpen bijgekomen waardoor het luxe-aspect van bestedingen in de cultuursector wordt versterkt. Daarnaast heeft de cultuursector te maken met ingrijpende bezuinigingen van de overheid op de budgetten. In de eerste plaats betreft dit de budgetten van de rijksoverheid, maar lagere overheden volgen. Verdergaande prijsverhogingen zijn onvermijdelijke, met verdere vraaguitval als gevolg. Het aanboren van andere inkomstenbronnen wordt een belangrijke opgave voor de cultuursector, maar deze zullen de cultuursector niet voor teruggang van de afzet en de werkgelegenheid kunnen behoeden. De sport en recreatie dreigen het volgende doelwit te worden van BTW-verhoging en bezuinigingen van de overheid. Gecombineerd met de teruggang van het vrij beschikbare inkomen van de huishoudens zal dit de vraag naar deze diensten doen afnemen.
Lichte afname horecabestedingen in 2012
De horeca is sterk afhankelijk van de conjuncturele ontwikkeling. De bestedingen (volume) in de horeca zijn in 2011 nog toegenomen met 1,5%. Met name door gunstige realisatiecijfers in het eerste half jaar, is dit cijfer relatief hoog. Door een sterk dalend consumenten-vertrouwen en een kanteling naar een negatieve economische ontwikkeling van de Nederlandse economie als gevolg van de eurocrisis, is de omzetgroei in het tweede half jaar sterk terugvallen. Door een verder dalend consumentenvertrouwen, afnemende koopkracht en een verslechtering van de Nederlandse economie, zal de omzet (volume) in 2012 afnemen met 0,5%. In 2013 zullen de horecabestedingen stabiel blijven, ondanks een inzettend licht herstel van de Nederlandse economie, vooral als gevolg van een dalende koopkracht bij consumenten. (uitgebreid rapport over de horeca)
Winstdaling als gevolg van sterke prijsdruk in MKB
In 2012 zal de winst in het MKB met 6,25% afnemen. Vrijwel alle sectoren worden geconfronteerd met winstdalingen. Dit is niet alleen een direct gevolg van de afzetdaling in veel sectoren en een stijging van de grondstoffenprijzen, maar ook van een sterke druk op de prijzen en tarieven. Hierdoor kunnen niet alle kostenstijgingen in de prijzen worden doorberekend. De sterke druk op de prijzen, zal ook betekenen dat ondernemers niet in alle gevallen de BTW-stijging per 1 oktober aan hun klanten kunnen doorberekenen.
Werkgelegenheid neemt in het MKB in 2012 af
De werkgelegenheid in het MKB neemt in 2012 met ruim 20 duizend personen af. Dit komt overeen met een daling van 0,5%. In het grootbedrijf blijft de daling beperkt tot 0,25%. Het aantal zelfstandigen zal in 2012 met 0,5% afnemen. Gebrek aan vraag, maakt dat het aantal opdrachten voor zelfstandigen afneemt. Niet alleen in de bouw, maar ook in de zakelijke dienstverlening is dit het geval.
Fragiel herstel van MKB in 2013
Herstel van binnenlandse bestedingen is een voorwaarde voor herstel van het MKB. Van een substantieel herstel van de binnenlandse bestedingen zal in 2013 nog geen sprake zijn. Dit is een gevolg van een daling van de koopkracht, een bezuinigende overheid en verdere aanscherping van de hypotheekvoorwaarden. Alleen de uitvoer zal in 2013 toenemen. Het MKB zal in 2013 slechts bescheiden kunnen herstellen met een afzetgroei van 1%. Deze groei zal onvoldoende zijn voor werkgelegenheidsherstel. De werkgelegenheid in het MKB zal in 2013 naar verwachting met 34 duizend personen afnemen.
Bron: www.ondernemerschap.nl
Eén reactie
Goed artikel, niet geheel opmerkelijk aangezien het MBK het vaak puur van de binnenlandse markt moet hebben. Hoe verhoudt het MKB zich met de kleinere en grotere bedrijven?