GS van Noord-Holand hebben besloten om verder te gaan met de ontwikkeling van diverse natuur- en recreatieprojecten, zoals de aanleg van fietsverbindingen, de inrichting van recreatiegebieden en het versterken van het natuurnetwerk. De provincie doet hierbij het maximale wat ze kan, maar springt niet in het gat dat het Rijk laat vallen.
Door de aangekondigde rijksbezuinigingen en de door het Rijk eenzijdig opgezegde afspraken zijn veel natuur- en recreatieprojecten stil komen te liggen, terwijl hier door de provincie en regionale partners vaak al veel tijd en geld in geïnvesteerd is. Voor een aantal projecten hebben GS besloten toch nog geld beschikbaar te stellen, omdat hiervoor al bindende afspraken zijn gemaakt. Ook willen GS het eigen, provinciale beleid voor het landelijk gebied zoveel mogelijk voortzetten. GS zijn blij dat hierdoor diverse projecten toch door kunnen gaan, zodat Noord-Hollanders, bezoekers en de natuur hier later van kunnen profiteren.
Projecten
GS willen onder meer investeren in de aanleg van een wandelroute-netwerk in Koggenland en Opmeer en de aanleg van een fietspad in en naar de Tuinen van West, een nieuw recreatiegebied aan de rand van Amsterdam. Ook is er geld beschikbaar voor het herstellen van oevers in de Eilandspolder, een natuurgebied tussen de Beemster en Schermer. Andere voorbeelden zijn de uitbreiding van het recreatiegebied Geestmerambacht bij Alkmaar, natuurgebied Waal en Burg op Texel en recreatiegebied De Buitenlanden in Beverwijk. Voor de uitvoering van de projecten is € 89 miljoen beschikbaar. Dit bedrag wordt deels door de provincie en deels door andere partijen opgebracht. Het volledige overzicht van projecten is te vinden op www.noord-holland.nl/ilg.
Onderhandelingen met het Rijk
De ontwikkeling van natuur en recreatie in Noord-Holland staat door de aangekondigde rijksbezuinigingen zwaar onder druk. De provincie maakt zich daarom, mede namens de regio, hard voor de Noord-Hollandse projecten bij de onderhandelingen met het Rijk over besteding van het Investeringsbudget voor het Landelijk Gebied. De provincie hoopt snel tot goede afspraken te komen, zodat er duidelijkheid komt voor alle projecten. Gedeputeerde Meerhof: “We laten de andere projecten niet vallen, daar blijven we ons sterk voor maken richting het Rijk. Ik begrijp dat het Kabinet moet bezuinigen, maar ze kunnen niet zomaar de stekker uit natuur- en recreatieontwikkeling trekken. Het gaat hier niet om groene hobby’s, maar om projecten die noodzakelijk zijn voor het leef- en vestigingsklimaat van onze provincie.”
Achtergrondinformatie
De provincie maakt zich sterk voor het groen op de kaart, omdat zij het belangrijk vindt dat Noord-Hollanders binnen 10 minuten in het groen kunnen zijn en dat plant en dier worden beschermd. Met het ILG financiert de provincie projecten in het landelijk gebied op het gebied van natuur, landbouw, recreatie, landschap, bodem, water en sociaaleconomische vitalisering van het landelijk gebied. Meer informatie over de ILG is te vinden op www.noord-holland.nl/ilg.
Bron: provincie Noord-Holland