Op 26 april jongstleden ging in Lauwersoog het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) open. Het voorlichtings- en zeehondenopvangcentrum vervangt niet alleen de zeehondenopvang in Pieterburen, het is ook een multimediale Experience, een beleveniswereld over de Waddenzee waar de zeehond centraal staat.
Bas Wemmenhove
Directeur-bestuurder Bas Wemmenhove: “We verwachten per jaar zo’n 150.000 bezoekers. Voor de regio is het centrum zeker economisch van belang. Bovendien is er een directe relatie met wetenschap en onderwijs.” Het nieuwe WEC geeft aan de samenleving een duidelijk statement af over het belang van UNESCO-Werelderfgoed Waddenzee.
Het iconische gebouw ligt direct aan de haven waar de veerboten van Wagenborg vanuit Schiermonnikoog aankomen en vertrekken. Witte beelden van zeehonden voor de entree verwelkomen de bezoekers en kinderen laten zich hier natuurlijk graag op de foto zetten. Op de begane grond bevinden zich de receptie, ticketverkoop, het restaurant en de winkel. Een grote videowal projecteert bij binnenkomst beeld van de zee. Bas Wemmenhove legt uit dat een gedeelte van het WEC vrij toegankelijk is. “Tickets met QR-code geven pas toegang tot de Experience. Maar de horecavoorziening is openbaar. Zij is uitbesteed aan de professionele partner Compass Group Nederland. “Het restaurant is een bijzondere ontmoetingsplek voor zowel bezoekers, gasten, onderzoekers als passanten. Zij hebben hier een uniek uitzicht op de Waddenzee.”
Gerecyclede materialen
Het gebouw voldoet aan ‘state of the art’ eisen voor wat betreft duurzaamheid. “Er is gebruik gemaakt van meerdere gerecyclede materialen. Zo bestaat in het interieur van het restaurant de plafond-isolatie uit hergebruikte spijkerbroeken en is de gevel opgetrokken uit verticale lamellen die gemaakt zijn van oude houten meerpalen van de haven van Kiel,” aldus Bas Wemmenhove.
Een brede houten trap leidt van de receptie omhoog naar grote lees- en knutseltafels. Deze trap is multifunctioneel en kan bij een lezing of presentatie dienst doen als een tribune met zitplaatsen. Op de eerste verdieping zijn de toegangspoorten en start de Waddenzee-Experience. Bas Wemmenhove: “Het concept is dat bezoekers zich vereenzelvigen met de Waddenzee. Dit wordt versterkt met de slogan “Wij zijn de Waddenzee” direct bij de start van de ‘Experience’. Via de interactieve en multimediale reis door het gebouw, worden zij bewust gemaakt van het natuurlijke ecosysteem dat de Waddenzee is. Kinderen krijgen een Experience-paspoort mee op hun reis en kunnen hier antwoorden geven op vragen.
Nieuwe zeehondenziekenhuis
Ook in de ‘Experience’ zelf zijn meerdere gerecyclede materialen gebruikt. Na binnenkomst wordt de bezoeker geconfronteerd met fascinerende filmbeelden. Vervolgens zijn achter dik glas in een groot bassin zwemmende zeehonden te zien. Daarna betreedt men de maan en krijgt uitleg over het unieke getijdensysteem van eb en vloed, dat mede veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de maan. Bezoekers ervaren zelf hoe het voelt om als vis barrières tegen te komen. Een kolossale informatietafel laat de getijdenstromen zien. Verderop in de ervaringsreis over de zeehond en de Waddenzee krijgen zij een idee van het nieuwe zeehondenziekenhuis en kunnen ze genezende zeehonden zien in speciale baden. Aan het slot wordt aan iedereen gevraagd een wens te doen over de toekomst van de Waddenzee. Wie dat wil, kan nog naar het dakterras om vandaar te genieten van een prachtig uitzicht.
exterieur van het nieuwe gebouw
Het gebouw is ontworpen door de Deense architecte Dorte Mandrup. Zij had eerder het Waddenzeecentrum in Ribe vormgegeven. Voor Bas Wemmenhove is samenwerking met de regio van belang. “Zo werken we bijvoorbeeld al samen met Landal en het VVV-Natuurmonumenten Informatiecentrum “Het Baken” op Schiermonnikoog, waar tickets en arrangementen voor het WEC geboekt kunnen worden, maar het ligt voor de hand dat we met meer partners willen samenwerken”.
Al met al heeft Lauwersoog en omgeving er een aantrekkelijke toeristische attractie bij gekregen die door het multifunctionele karakter haar meerwaarde bewijst. De nieuwe zeehondenopvang is zo’n extra functie, evenals het Ecolab, zeehondenziekenhuis en het contact met wetenschap, basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Door de professionele aanpak wordt de boodschap, een statement aan de samenleving afgegeven om meer prioriteit te geven aan de bescherming van het unieke natuurgebied dat de Waddenzee is.
Samenwerking met Landal
Eén van de regionale organisaties waar het WEC mee samenwerkt, is Landal. De organisatie heeft drie vakantieparken direct in de buurt zoals Landal Natuurdorp Suyderoogh, Landal Esonstad en Landal Vitamaris op Schiermonnikoog. De identiteit van het WEC als natuurbeschermer past naadloos bij de visie van Landal. Zo is de organisatie officieel partner van Natuurmonumenten en gastheer van het Nationaal Park Schiermonnikoog.
Landal Vitamaris
Vitamaris op Schiermonnikoog is Green Key Gold (2025) gecertificeerd en geeft aan duurzaamheid hoge prioriteit. Bij de inrichting van de interieurs van het appartementencomplex zijn zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast zoals rieten stoelen en houten tafels. Het complex ligt in het Nationaal Park Schiermonnikoog. Bij de receptie is informatie verkrijgbaar. Op enkele kilometers van Vitamaris bevindt zich een OERR-locatie, een speciale plek met name voor kinderen waar zij op hun eigen wijze de natuur kunnen beleven. Het OERR-programma is een activiteit van Natuurmonumenten, Landal ondersteunt deze activiteiten.