Nieuw Van Gogh Village Museum in Brabant geopend

Van Gogh Village Museum belicht de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van de schilder die leidde tot zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Het museum in het Brabantse Nuenen werd op 16 mei geopend door koningin Maxima.

In het vernieuwde Van Gogh Village Museum volg je de voetstappen van Vincent van Gogh, verdeeld over drie thematische verdiepingen. Je maakt kennis met zijn familie, collega’s, vrienden en liefdes. Nuenen en omgeving inspireerde hem voor zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. Op die plek ontdek je het landschap en de inwoners door de ogen van Vincent. In zijn atelier voel je zijn verlangen en angsten. Je kijkt mee over zijn schouder, van zijn studies en schetsen, tot hoe hij dat meesterwerk schildert.

Ontdekkingsreis naar licht en kleur

Nieuw onderdeel van de tentoonstelling is een interactieve belevenis rondom licht: Vincents Lichtlab. Zijn intensieve zoektocht naar perspectief en licht, karakteriseert Vincents Brabantse periode. De Aardapeleters was daar het resultaat van. In vijf experimenten beleef je het licht zoals Vincent dat deed: verwonderend, onderzoekend, lerend en creërend. Wat is kleur en wat is licht? En wat zien we eigenlijk? In het Lichtlab ontmoeten de natuurkundige en de kunstzinnige blik elkaar. Met de combinatie van technologie, kunst en creativiteit richt het lab zich met name op jongere generaties.

Van oorsprong tot meesterschap in Brabant

Van Gogh Village Nuenen werkt nauw samen met de andere Van Gogh-locaties in Noord-Brabant die ook vernieuwd worden. In Zundert ligt de focus op Vincents oorsprong en inspiratie en in Etten-Leur staat de passie van de schilder centraal. De drie locaties samen vertellen zo het unieke wordingsverhaal van Vincent van Gogh in Brabant onder de noemer Becoming Vincent.

Totstandkoming museum

Het museum is gerealiseerd dankzij de financiële en inhoudelijke bijdragen van vele regionale partijen en bedrijven. Dankzij de inzet van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Nuenen en bijdragen van Brabant-C, Mondriaan Fonds, ASML, Brainport Regiodeal en BPD Cultuurfonds en de certificaathouders van Van Gogh Sites N.V. heeft Nederland een culturele attractie erbij van internationale allure.

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *