Afgelopen dagen, met het bijzonder mooie weer, zijn er helaas diverse kinderen verdronken. Het verkoelende water is aanlokkelijk, maar kinderen beseffen lang niet altijd het gevaar. VeiligheidNL heeft een checklist gemaakt waarmee de risico’s in kaart worden gebracht. De ANWB wijst ondertussen op de schijnveiligheid die geboden wordt door opblaasspeelgoed.
In 2011 overleden 70 personen door verdrinking ten gevolge van een privé- of sportongeval, vonden 290 ziekenhuisopnamen plaats vanwege een verdrinkingsongeval en 100 à 170 SEH-behandelingen. Elk jaar komen er kinderen om door verdrinking. Helaas is verdrinking doodsoorzaak nummer één bij jonge kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van niet-westerse allochtone afkomst een groter risico lopen als het om verdrinkingen gaat.
Een andere risicogroep: De helft van de dodelijke slachtoffers van een verdrinking was een oudere van 55 jaar of ouder.
Gericht op ouders
Het doel van de campagne van VeiliheidNL is om ouders bewust te maken van het belang van goed toezicht houden en te stimuleren om beter op hun kinderen te letten in de buurt van water. Om goede interpersoonlijke voorlichting te kunnen geven op lokaal niveau heeft VeiligheidNL een toolkit ontwikkeld. Deze toolkit kan door uw organisatie eenvoudig besteld en ingezet worden. Hiermee kunt u ouders kan informeren en bewustmaken van de gevaren in en rondom water. De toolkit maakt het geven van voorlichting laagdrempelig: u kunt zelf kiezen welke materialen u wilt gebruiken. b.v. posters, brochures of een dvd met voorlichtingsfilmpje.)
Meer informatie, en aanvragen materiaal: www.veiligheid.nl
Opblaasspeelgoed vaak levensgevaarlijk.
De ANWB publiceerde afgelopen dagen een onderzoek van het Duitse TÜV Rheinland, waaruit bleek dat veel van de verkochte waterspeeltuigen en kinder-drijfzitjes, die verkocht worden aan het strand, vaak levensgevaarlijk zijn. Naast gevaar voor verdrinking beoordeelde de TÜV de artikelen ook op ‘inslikken van kleie delen’ en ‘giftigheid van het materiaal’.
Een woordvoerder van de website Veiligheid.nl voegt nog toe: “Wat betreft bootjes/ ander drijvend speelgoed: we raden ouders aan op het CE keur te letten, en hun (kleine) kinderen vast te houden in het water, je moet je kind altijd kunnen vastpakken – en in dit geval zelfs gewoon vastpakken + trek het kind zwemvleugels aan voor de veiligheid.”
Algemene website over veilig speelgoed: www.veiligheid.nl/tips-en-advies/speelgoed