De vastgoedmarkt voor hotels was in 2021 zeer bescheiden in omvang, ondanks de zeer lage bezetting in vooral de grote steden. Er werden vorig jaar 44 hotels verkocht, voor 326 miljoen euro. Dat is veruit het laagste totaalbedrag in jaren. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers.
In recordjaar 2019 werd voor 1,75 miljard euro aan hotelvastgoed verhandeld; ruim vijf keer zoveel. Dit jaar verwacht Colliers meer verkopen.
“Hoteleigenaren kwamen door financiële steunpakketten, betalingsregelingen en goede buffers niet direct in de problemen door de lage bezettingsgraden,” zegt Joost Mees, Head of Hotels. “Noodgedwongen verkopen bleven hierdoor uit. Eigenaren die verkoop overwogen, stelden dat uit tot de corona-onzekerheid voorbij is. Beleggers wilden door de hogere risico’s namelijk minder betalen. Er was dus wel vraag, maar nauwelijks aanbod.”
Vooral veel transacties buiten de grote steden
Het lage investeringsvolume van 2021 heeft naast het gebrek aan aanbod nog twee andere belangrijke oorzaken. Er werden vooral kleine hotels verkocht, die logischerwijs minder opleveren. Het ging om 2.399 kamers in totaal, gemiddeld 55 kamers per hotel. Dat is minder dan het gemiddelde van 107 kamers in 2019 en 73 in 2020. De tweede reden is dat er amper hotels in de grote steden werden verkocht, waar de grootste en duurste hotels staan.
Van de 44 hoteltransacties in 2021 vonden er 33 plaats buiten de vijf grootste steden. Samen hadden deze transacties een waarde van 210 miljoen euro, ofwel 65% van het totale transactievolume. Dat percentage lag een jaar eerder nog op 28% en in 2019 zelfs maar op 16%. Bij 19 van de 33 hoteltransacties buiten de vijf grote steden ging het om de verkoop van het vastgoed inclusief de exploitatie. In de grote steden ging het vaker om vastgoedtransacties. De gemiddelde waarde per kamer buiten de G5 was vorig jaar 107.000 euro, een stuk lager dan het landelijke gemiddelde van 127.000 euro. De verkoop van het Groenendael Hotel & Conferentiecentrum, het Palace Hotel Noordwijk en de drie Amadore hotels waren de grootste transacties buiten de grootste steden.
Amsterdam heeft traditioneel een grote invloed op de jaarcijfers. In totaal kwam het Amsterdamse verkoopvolume op 76 miljoen euro in 2021, een ongekend laag totaalbedrag. In de drie jaar voor de pandemie werd er in totaal voor 3 miljard euro aan hotels verkocht in Amsterdam.
Nederland blijft achter
Vergeleken met Europa blijft de Nederlandse investeringsmarkt nog achter. In Europa werd er vorig jaar voor 16,9 miljard euro in hotels geïnvesteerd. Dat is 37% minder dan in 2019. Voor Nederland is dit 81% minder.
Mees verwacht dat de investeringsmarkt dit jaar weer aantrekt. “Sommige eigenaren komen nu pas in de problemen door terugbetalingsregelingen, of willen hun schulden zo snel mogelijk aflossen. Ze verwachten nu een hogere opbrengst voor hun hotel, omdat de vooruitzichten voor de hotelmarkt gunstiger zijn. Dat herstel is wel afhankelijk van de ontwikkeling van de oorlog in Oekraïne die onzekerheid meebrengt. Beleggers houden niet van risico’s.”
Meer informatie: www.colliers.com