Nederlanders doen toerisme in Vlaams-Brabant groeien

Het toerisme in en naar Vlaams-Brabant doet het goed. Uit de voorlopige cijfers van de eerste 9 maanden van 2012 scoorde Vlaams-Brabant heel wat beter dan dezelfde periode in 2011. Hierdoor wordt 2012 het vierde jaar op rij dat het aantal overnachtingen stijgt.

Bloesems & fietsers (c) Toerisme Vlaams-Brabant‘Deze cijfers onderstrepen nogmaals het economisch belang van het toerisme in Vlaams-Brabant. Vlaams-Brabant scoort bovendien opmerkelijk beter dan het gemiddelde van Vlaanderen en de andere provincies. Deze groei is voornamelijk te danken aan onze Nederlandse buren’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Meer overnachtingen en aankomsten
Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat de provincie Vlaams-Brabant van januari tot en met september 2012 9,9% meer overnachtingen heeft ontvangen dan in dezelfde periode in 2011. In absolute cijfers komt dit neer op 122.484 bijkomende overnachtingen. Naast de overnachtingen zijn ook het aantal aankomsten met 63.000 of 8,9% gestegen.
‘De grootste stijging van het aantal overnachtingen is te danken aan de Groene Gordel (+ 8,1%) en aan kunststad Leuven (+ 20,4%). Het aantal overnachtingen in het Hageland is licht gedaald (-2,3%). Maar 2011 was dan ook een topjaar voor deze regio’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Beste van Vlaanderen
‘Met deze groeicijfers scoren we beter dan het gemiddelde van Vlaanderen en de andere provincies. Met deze stijging van de overnachtingen gaat onze provincie in tegen de trend van het Vlaamse gewest, waar er een kleine daling is (- 0,6%)’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Kwart meer Nederlanders
De stijging van het aantal aankomsten en overnachtingen is vooral te danken aan de Nederlandse markt. Er was een stijging van 28.061 (+ 25,6%) Nederlandse vakantiegangers en zakenlui die Vlaams-Brabant kozen als bestemming.
‘De Nederlandse markt is de belangrijkste buitenlandse doelgroep voor ons en we zijn dan ook tevreden dat de vele inspanningen vruchten afwerpen’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
Fietsen en wandelen zijn de belangrijkste vrijetijdsactiviteiten van de Nederlanders en net dat zijn de belangrijkste toeristische troeven van onze provincie.
Door de economische crisis is er bij de Nederlanders bovendien een trend om meer, korter, maar vooral dichterbij op vakantie te gaan en deze trend speelt in het voordeel van Vlaams-Brabant.
Het aantal overnachtingen van binnenlandse gasten steeg met 4,7%.

Bron: persbericht Toerisme Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *