Neder-Germaanse Limes mogelijk erkend als UNESCO Erfgoed voor Nederland

De Neder-Germaanse Limes is weer een stap verder op weg naar inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij het positieve advies van ICOMOS (the International Council on Monuments and Sites). Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité op de Werelderfgoedconventie in China uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als dat het geval is, en de kans daarop is groot, zal dat een kroon op het werk zijn. Hiervoor hebben de drie provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de hun hierbij betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht. Zo hebben zij samen dit unieke erfgoed (her)ontdekt, behouden en toegankelijk gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek. Het deel van de Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz.

Internationaal

In januari 2020 werd het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes, in Parijs aangeboden aan UNESCO. Vandaag heeft ICOMOS, dat vooral bekend is als Erfgoed en cultuur adviseur van UNESCO haar positieve advies uitgebracht. Het nominatiedossier werd sinds 2014 voorbereid binnen de Nederlandse Limes Samenwerking waarin rijk, provincies en betrokken gemeenten vertegenwoordigd zijn. Voor het nominatiedossier is er met Duitsland samengewerkt, aangezien een deel van de Neder-Germaanse Limes in Duitsland ligt.

Bij onze oosterburen is een andere deel van de Limes, de Boven-Germaanse Raetische Limes eerder toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. In juli zal het comité ook beslissen of het gedeelte van de Donau-Limes, dat loopt van Zuid-Duitsland via Oostenrijk, Slowakije naar Hongarije wordt toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Romeinse beschaving

De Neder-Germaanse Limes is onderdeel van de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In Nederland loopt deze langs de loop van de rivier de Rijn. Van Katwijk aan Zee in Zuid-Holland via Utrecht en Gelderland tot aan Remagen in Duitsland. Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen. Mede dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken provincies en gemeenten is er in Nederland nu nog veel van deze oude beschaving te bewonderen.

Langs de Limes, maar ook op andere plekken vinden archeologen nog regelmatig Romeinse resten op verschillende plekken in Nederland.

De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. Het loopt van Engeland (Hadrian’s Wall) via Nederland en Duitsland, over de Donau-landen naar de Zwarte Zee. Uiteindelijk vervolgt het zelfs zijn weg via het Midden-Oosten naar de Sahara (in Libië).

Meer informatie: www.romeinen.nl/romeinse-limes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *