NBTC presenteert koersdocument: op weg naar klimaatneutraal toerisme

Tijdens de Toerisme Top op maandag 26 september presenteerde het Nederlands Bureau voor toerisme en Congressen (NBTC) het koersdocument ‘Op weg naar klimaatneutraal toerisme’. Hierin worden kansen en uitdagingen beschreven op weg naar een duurzame en klimaatneutrale toekomst van het Nederlandse toerisme.

foto: Pretwerk @ Ecowoning Landal Aelderholt

Ook voor het recreatief bedrijfsleven worden in dit rapport aanbevelingen gedaan om de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Bijvoorbeeld:

  • Accommodaties

Een belangrijke kans voor het klimaatneutraal krijgen van toeristische accommodaties, is verspreiding van informatie en kennis. Over energiebesparende maatregelen, best practices en positievebusinesscases, bijvoorbeeld. Ook ondersteuning bij het maken van maatwerk klimaatplannen helpt goed, evenals inzicht in de waarde van labelling en
certificeringen.

  • Recreatieaanbod

Naast verduurzaming van fysieke gebouwen, zijn er kansen ten aanzien van met name het beleid rondom voedsel en plastic. Diverse initiatieven en pilots, vaak als samenwerking tussen ondernemers en overheid, moeten de klimaatimpact van bijvoorbeeld voedsel verminderen.

Drie rode draden

Uit de analyse in het koersdocument verschijnen een drietal rode draden. Deze spelen over de gehele linie, onafhankelijk van thema of subsector:

  1. hoewel we moeten inzetten op innovatie, is innovatie alleen geen magic bullet die ons gaat redden;
  2. hoewel consumenten en ondernemers het klimaat een belangrijk thema vinden, hebben zij hulp nodig bij het maken van duurzame keuzes;
  3. onze huidige samenwerkingsstructuren vertragen: we hebben lef en leiderschap
    nodig om dit te doorbreken.

Vijf acties die iedereen nu al op kan pakken

Lang niet alle acties in De Weg naar Klimaatneutraal Toerisme kunnen morgen al uitgevoerd worden. Er zijn echter vijf acties waar de bestemming Nederland nu al mee aan de slag kan:

  1. starten en doorpakken;
  2. normeren en incentiveren van gewenste acties;
  3. programma-ontwikkeling met focus op lokaal perspectief;
  4. gezamenlijk onderzoek naar mogelijkheden gedragsverandering;
  5. oprichting actiegericht netwerk.

Bron en meer informatie: www.nbtc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *