Gastheer met warm weer

Het RIVM heeft met ingang van 23 juli het Nationaal hitteplan geactiveerd. Veel mensen zijn op vakantie of onderweg voor een dagje uit. Hoe kun je als recreatie-ondernemer helpen om je gasten een aangenaam en veilig verblijf te bieden gedurende deze warme dagen.

Aanhoudende hitte
Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Bij Pairi Daiza krijgen de dieren ook aandaht m.b.t. de warmte. De apen krijgen bijvoorbeeld ijsjes

Voldoende drinken
Bij activiteiten is het van belang dat er voldoende water aanwezig is. HEt belgische dierenpark Pairi Daiza gaat nog een stapje verder. Daar worden deze dagen 220.000 flessen mineraalwater gratis ter beschikking gesteld aan bezoekers. Om een flesje water te krijgen, moet men zich simpelweg aanmelden aan één van de vele horeca-punten in het park.
Het is natuurlijk verleidelijk om met dit weer de warmte te bestrijden met een koud biertje. Overmatig alcoholgebruik is echter een risicofactor tijdens hele warme dagen.

Bescherming tegen de zon
De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Zonneschermen en parasols zijn bij deze weersomstandigheden handig om meer schaduw te creëren. Met het aanbieden van zonnebrandcrème en after sun help je je gasten en het is meteen een mooi verdien- of servicemodel. Een verbrande gast voelt zich ziek en zal weinig plezier meer beleven aan het verblijf.

waterspel op camping de Papillon

Verkoeling
Vakantiehuisjes met een goede airconditioning zijn op dit moment zeer gewild. Het is ook goed om in het park op z’n minst een ruimte te creëren waar de koeling op orde is. Als iemand echt oververhit raakt dan is de eerste maatregel; verkoeling zoeken.
Veel recreatiebedrijven hebben een zwembad of waterspel op hun terrein. En anders is een tijdelijk waterspel een aanrader. Dat zijn uitstekende voorzieningen om deze dagen onder de aandacht te brengen.

Voedselveiligheid
Met dit warme weer zijn mensen extra kwetsbaar en raakt voedsel sneller bedorven. Dat is geen goede combinatie. Let er bij de voedselbereiding daarom extra goed op dat de productieketen zo min mogelijk aan warmte wordt blootgesteld.

Activiteiten aanpassen
Met deze hoge temperaturen is het logisch dat de activiteiten daarop worden aangepast. Dus geen intensieve sportactiviteiten en voor kwetsbare groepen wordt een siësta aangeraden op de warmste uren van de dag.

Kwetsbaarheid open (zwem)water
De warmte kan ook gevolgen hebben voor de veiligheid van open zwemwater. Met name blauwalg komt deze dagen vaker voor en dat kan voor ziekte zorgen. Alle aangewezen zwemwaterlocaties worden in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en Provincies en zijn terug te vinden op www.zwemwater.nl. Hier staat ook informatie over de actuele zwemwaterkwaliteit.
Dit jaar is de vernieuwde site van Meldpunt Water gelanceerd, waarop je zelf verdachte situaties kunt aanmelden. Meldpuntwater.nl is een gezamenlijke website van alle instanties in Nederland die het water beheren.

Let op kwetsbare groepen
Ouderen, maar ook kleine kinderen en huisdieren zijn deze dagen risicogroepen. Laat geen huisdieren of kinderen achter in de auto en let er op dat iedereen voldoende vocht tot zich neemt.

Lees meer informatie op:
www.rivm.nl
Gezondheidsnet: Zo ga je om met extreme hitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *