Museum Paleis Het Loo is het eerste museum in Nederland met een Changing Places toilet

Op 11 september jl. is in Paleis Het Loo het tweede Changing Places toilet geopend. Dit keer ging het niet om nieuwbouw maar om een verbouwing in een monumentaal pand. En dat is gelukt, in zelfs 10 weken dankzij een strakke projectplanning. Het resultaat is prachtig, helemaal in de stijl van het Paleis zelf.  Ervaringsdeskundige Rebellen en Het Lokaal Gehandicaptenplatform Apeldoorn speelden daarbij een belangrijke rol.

Een Changing Places toilet is een liggende toiletvoorziening met een hoog-laag brancard, een hoog-laag wastafel, een hoog-laag toilet en een plafondlift. De faciliteit voldoet aan de vigerende NEN normen en is voor kinderen én volwassenen die niet zelfstandig kunnen zitten én de overstap kunnen maken van hun rolstoel naar het toilet of naar de brancard. Daarom is een hoog-laag tillift zo’n belangrijk onderdeel van deze toiletvoorziening!

Voor 100.000 mensen – zowel volwassen als jonge bezoekers – maakt deze toiletvoorziening het verschil tussen wel of niet een dagje uit kunnen. Ervaringsdeskundige rebellen van Joint Projects hebben van begin tot einde mee nagedacht over het ontwerp zodat de voorziening optimaal voldoet aan de wensen en behoeften van bezoekers met een ernstige beperking. De Vriendenloterij heeft subsidie verstrekt.

Johan Splint (Clusterhoofd Bedrijfsvoering van Paleis Het Loo) zei dat je er met een speciale toiletfaciliteit niet bent: “De combinatie van Joint Projects’ aanpak van de harde en de zachte kant bij de realisatie van een liggende toiletvoorziening is ijzersterk. Met een technisch ontwerp en advies alleen kom je er niet, hebben wij ervaren. Het continue samenspel met de ervaringsdeskundige rebellen van Joint Projects had grote meerwaarde. Waardevol hoe Joint Projects ons adviseerde over de brede inbedding van deze voorziening in de bedrijfsvoering van Paleis Het Loo; van een wachtbankje in de buurt tot aan de communicatie erover op de website. Onze medewerkers weten door de ‘Stel je eens voor …’ training hoe zij bezoekers met een ernstige beperking gastvrij kunnen ontvangen. De zorgvuldige, kwalitatief hoogwaardige aanpak van Joint Projects gecombineerd met een strakke projectplanning maakte dat wij binnen 10 weken een prachtige Changing Places toilet hebben kunnen realiseren die voldoet aan de wensen en behoeften van de gebruikers”.

Karin Stiksma, eigenaar van Joint Projects, geeft aan dat ze in hun aanpak ook een doorontwikkeling hebben gemaakt: “Sinds de pilot bij Beekse Bergen hebben we een nieuwe slimme besturingsunit ontwikkeld die alle functionaliteiten in de Changing Places toilet aanstuurt. En dat zijn er veel! Deze unit draagt bij aan kostenreductie en tot een kortere doorlooptijd. Daarom konden we bij Paleis Het Loo in 10 weken opleveren. Ook leveren we alle specialistische hulpmiddelen zodat we zeker weten dat de juiste benodigdheden aanwezig zijn in het toilet. Ontzorgen is het sleutelwoord van onze aanpak”.

Joint Projects helpt ook graag andere musea en dagattracties om kostenefficiënt en in korte tijd een Changing Places toilet te maken! 

Meer informatie:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *