Een op de vier Nederlanders die normaliter in de zomer op vakantie gaan, blijft deze zomer thuis. Zij vinden vakanties momenteel te duur. Van de Nederlanders die wél op vakantie gaan, geeft bovendien bijna de helft aan dat de toegenomen maandlasten wel degelijk invloed hebben op hun vakantieplannen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, uitgevoerd door veldwerkbureau Panel Inzicht.
Van de 2000 Nederlanders die Slimster ondervroeg, gaven er 1399 (70%) aan doorgaans in de zomervakantie op vakantie te gaan. 353 daarvan (18% van het totaal, 25% van iedereen die normaliter op vakantie zou gaan) blijven dit jaar echter thuis. Meer dan de helft van de thuisblijvers (52%) heeft hiervoor expliciet een financiële reden: hoge vaste lasten, onzekerheid over hun inkomen of het feit dat ze vakanties te duur vinden. Eén op de zes geeft daarnaast aan het geld dat zij normaal aan vakantie zouden uitgeven dit jaar liever te besteden aan het verduurzamen van hun woning. Een vijfde gaat dit jaar later op vakantie, wat impliciet ook een financiële achtergrond kan hebben: vakanties zijn buiten het hoogseizoen een stuk goedkoper. Slechts één op de tien ondervraagden noemt een andere, niet-financiële reden.
Vooral Drenten zien vakantie in rook opgaan
Het onderzoek van Slimster laat duidelijk zien welk deel van Nederland het hardst geraakt wordt door de gestegen kosten van levensonderhoud. Dat zijn met name Drenthe en Groningen, waar de energierekening vaak hoog is en de inkomens juist relatief laag. Liefst 35% van de ondervraagde Drenten die normaliter op zomervakantie gaan, doen dat dit jaar niet. In Groningen gaat het om 30%, terwijl ook in Zuid- en Noord-Holland de inflatie grote invloed heeft op de vakantieplannen. Inwoners van Flevoland ondervinden er de minste hinder van: ‘slechts’ 12% slaat de vakantie over dit jaar. Ook in Limburg en Zeeland gaat het om minder dan 20%.
Verder valt op dat het vooral twintigers en dertigers zijn die dit jaar hun vakantie noodgedwongen laten schieten. Ruim één op de drie Nederlanders in deze leeftijdscategorieën die normaliter wel op vakantie zouden gaan, doet dat dit jaar niet. Onder veertigers en vijftigers is dit iets minder dan één op de vijf en onder zestigers bijna één op de zeven. Volgens Pascal van de Beek van Slimster laat dit zien dat vooral de jongere leeftijdsgroepen geraakt worden door de inflatie. Zij beschikken vaak in mindere mate over een buffer en kunnen daardoor dit jaar niet op vakantie.
Ook vakantiegangers passen plannen aan
Hoewel veel vakantieplannen dus volledig in duigen vallen, ondervinden ook degenen die er wel op uittrekken wel degelijk hinder van de inflatie. Zo zegt ruim één op de zes vakantiegangers dit jaar minder lang op vakantie te gaan. Hetzelfde aantal mensen blijft dit jaar dichter bij huis om kosten te besparen en ruim één op de vijf zegt ‘een minder luxe’ vakantie geboekt te hebben. Voor iets meer dan de helft (54%) van de vakantiegangers hebben de toegenomen kosten geen invloed op hun plannen. Uit eerder onderzoek van Slimster bleek eind mei al dat liefst zes op de tien Nederlanders het vakantiegeld dit jaar niet uitgeven aan een vakantie. Het gros daarvan zet het op een spaarrekening, terwijl ook het verduurzamen van de woning regelmatig genoemd werd als bestedingsdoel.
Bron: Slimster