Vandaag, 23 mei, wordt het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze Utrecht officieel geopend. Bezoekers kunnen dwalen door 73 kamers die ontworpen zijn door kunstenaars. Ten opzichte van de bestaande Doloris Maze in Tilburg is er zowel kwalitatief als in omvang een grote stap voorwaarts gezet. Dit ziet er echt heel professioneel uit.
De Doloris Maze is voor veel mensen een nieuwe manier van kennismaken met kunst. Je wordt echt fysiek aan het werk gezet om je door de maze te bewegen. Via trapjes, een kabelbaan, nauwe doorgangen en tunnels ontdek je steeds weer nieuwe ruimtes. In totaal zijn er 73 kunstruimtes. Het gebouw is vrijwel tot aan het plafond ingevuld. Je bepaalt zelf de snelheid waarmee je je door het doolhof verplaatst. Als een ruimte je aanspreekt, dan blijf je gewoon wat langer in die beleving. Het is niet toegestaan om foto’s te maken en je kunt je telefoon dan ook niet gebruiken. Alan Boom, de art director van Doloris legt uit: “Doordat er geen foto’s beschikbaar zijn van de experience wordt een bezoek geen feest van herinneringen, maar juist een ontdekkingstocht van nieuwe ervaringen.”
- Doorlooptijd: ongeveer 60 personen per uur
- Standaard entreeprijs: € 29 (met kortingsopties)
Doloris Anoma Maze is bedoeld voor volwassenen. (minimum leeftijd is 12 jaar) en trekt daarmee automatisch een heel ander publiek dan de traditionele attractiesector. De creaties van kunstenaars staan centraal en het zal voor veel bezoekers een nieuwe of eerste kennismaking zijn met ‘kunst’. Aangezien de installatie aardig wat fysieke inspanning vergt, is de attractie zeer lastig toegankelijk voor mensen met een beperking.
Al vanaf de ontvangst, via aanmeldzuilen, is er sprake van een zeer hoge kwaliteit. Ook de ontvangstruimte, voorzien van een barretje, is aangenaam en comfortabel en brengt je al in de beleving van hetgeen er komen gaat. Aan het eind van de experience kom je terecht in een wat groter horecagedeelte, waar je je verhalen kunt delen met anderen.
De vestiging in Tilburg heeft al geleerd dat er ook bezoekers zijn die terugkomen. “Het herhaalbezoek zal in Utrecht nog wat hoger kunnen liggen omdat er veel meer kamers (73) zijn.” legt Alan Boom uit. “Ten opzichte van Tilburg zijn we in Utrecht veel meer modulair te werk gegaan zodat je in de toekomst ook makkelijker onderdelen kunt vervangen. Ook met contentwisselingen is het mogelijk om in de toekomst nieuwe belevingen toe te voegen. Er lopen ook nog een aantal verhaallijnen door de installatie heen, die je wellicht pas na een herhaalbezoek zult ontdekken. Er is zoveel detail en variatie dat de herhaalbezoeker bij elk bezoek weer tot nieuwe ontdekkingen komt.”
“Doloris Utrecht wordt een serieuze 2.0-versie. Net als in Tilburg zet dit doolhof al je zintuigen op scherp, maar bieden we in deze nieuwe installatie een diepere laag aan voor bezoekers die verder durven te kijken dan hun persoonlijke grenzen. Dit realiseren we samen met een sterrenteam aan kunstenaars en topnotch decorateurs.”
Initiatiefnemer Joep van Gorp
Uniek in de wereld
Ten opzicht van de eerste vestiging in Tilburg is de Anoma Maze bijna twee keer zo groot – en ook kwalitatief zijn er stappen gezet. Een van de partijen die daar belangrijk aan heeft bijgedragen is thematiseerder P&P projects. Ifat Caspi, directeur van P&P is bijzonder te spreken over het eindresultaat: “Een dergelijke experience bestaat nog nergens ter wereld en is een geweldige toevoeging aan het Nederlandse attractielandschap. Het project is opgestart vanuit de artistieke wereld en heeft daarmee al vanaf de basis een heel eigen invulling gekregen. Fantasie en verbeelding staan centraal en juist het feit dat je in je eentje naar binnen gaat zorgt voor een hele bijzondere individuele beleving.”
De organisatoren gaan, na 4 jaar werken aan dit project, eerst genieten van de resultaten en reacties. Het wordt niet uitgesloten dat er in de toekomst meerdere vestigingen worden geopend.
Meer informatie: www.doloris.nl/anoma-maze/