Tijdens de opening van de Horecava deelde Horeca Nederland directeur Lodewijk van de Grinten zijn ambities voor 2011. De branche is nog lang niet hersteld van de crisis, kostenbesparing en innovatie zijn de beste medicijnen om snel weer de weg omhoog te vinden.

Toekomstbestendigheid van de horecabranche
“De juiste balans in prijs-kwaliteit, professionaliteit en innovatie  zijn de factoren die van grote invloed zijn op de toekomstbestendigheid  van de horecaondernemer.”, aldus Van der Grinten. Bovendien zien we dat  de spanning op de horecabranche t.o.v. bijvoorbeeld concepten in de  retailbranche de komende jaren zal toenemen.
Innovatie en social media
Van der Grinten gaf als voorbeeld van innovatie het op intelligente  wijze benutten van social media zoals twitter, linkedin, hyves en  facebook. Koninklijke Horeca Nederland zal op dinsdag 11 januari het  Social Media Magazine presenteren voor horecaondernemers ter  ondersteuning in hun bedrijf. Ontmoeten en binden van de gasten kan niet  meer uitsluitend binnen de muren van de horecalocatie. “Gasten willen  ook op andere manieren betrokken zijn bij de totale beleving van een  horecaconcept”, aldus Lodewijk van der Grinten. De gasten waarderen de  horecaondernemers die met fatsoen en met vakkennis zorgen voor een goede  en gastvrije beleving.
Belangenbehartiging
In het afgelopen jaar heeft Koninklijke Horeca Nederland de relaties  met lokale en landelijke overheden verstevigd. Het Platform  Verduurzaming Voedsel en het sluiten van het convenant Gezond Gewicht  zijn daar voorbeelden van. Obesitas, duurzame voeding en verantwoord  alcohol schenken krijgen ook in het komende jaar extra aandacht. Ook de  samenwerking met politie en Openbaar Ministerie om overvallen aan te  pakken en het verminderen van de bureaucratie die voor veel ondernemers  speelt bij het aanvragen van vergunningen hebben concrete resultaten  opgeleverd.
Ondernemersdossier Horeca
Een  concreet resultaat is vertaald in de introductie van het  Ondernemersdossier Horeca. Hiermee is het mogelijk voor de  horecaondernemers om alle wetten en regels op 1 plek te vinden en ook  direct vergunningen aan te vragen.
Bron: Koninklijke Horeca Nederland