KHN vraagt aandacht voor schuldenproblematiek horecasector

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit, in aanloop naar het coronasteundebat op 12 mei, bij het kabinet voor gerichte oplossingen en schuldhulpverlening om ondernemers weer financieel weerbaar te maken na corona.

Horecaondernemers zijn nog volop aan het herstellen van de coronacrisis en de volgende crisis dient zich alweer aan. Naast veel leed voor de mensen in Oekraïne, leidt de oorlog in de rest van Europa namelijk tot een torenhoge inflatie. In combinatie met een (nog steeds) nijpend personeelstekort en vaak hoge coronaschulden die moeten worden afgelost, belemmert dit horecaondernemers in hun ondernemerschap. Hierdoor zal duurzaam herstel langer op zich laten wachten.

Financiële problemen zijn groot

De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen; de spaarpot is leeg, er is weinig geld om te investeren en door alle toenemende kosten onvoldoende omzet om de betalingsachterstanden in te lopen. Vanaf oktober moeten 17.000 horecabedrijven* die uitstel aanvroegen, beginnen aan het afbetalen van 1,4 miljard euro belastingschuld. Het gaat om enorme bedragen die in vijf jaar tijd moeten worden afgelost. Deze periode is voor die horecaondernemers écht te kort. De hoge inflatie, personeelstekorten en de stijgende energieprijzen dwingen ondernemers tot innovatie en reorganisatie en daarvoor geldt dat ze moeten kunnen investeren; iets wat door de krappe aflossingstermijn onmogelijk wordt gemaakt. Bovendien hebben veel ondernemers niet alleen een schuld bij de belastingdienst, maar zijn zij ook privé schulden aangegaan. De financiële problemen reiken dus veel verder.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Wij vragen het kabinet om samen met horecaondernemers toe te werken naar duurzaam herstel. Daarom roepen wij op tot het deels kwijtschelden van de belastingschuld bij schuldsanering. Dit kan een oplossing zijn om als ondernemer zonder persoonlijke schulden te stoppen met de onderneming. Ook pleiten we voor de verlenging van de terugbetalingstermijn van de belastingschuld van vijf naar tien jaar en maken we ons hard om de belastingschuld voor 5 jaar achtergesteld te maken, waardoor er ruimte komt om eerst andere schulden af te lossen. Dit geeft ondernemers ruimte om weer financieel weerbaar te worden en biedt hen tevens de mogelijkheid om voor een krediet aan te kloppen bij de bank. Hiermee kunnen ze investeren in de toekomst van hun bedrijf; iets dat in het huidige speelveld cruciaal is voor het voortbestaan van veel zaken.”

Levendige horecabranche

In de Horeca Herstelnota pleitte KHN eerder al voor structurele oplossingen voor duurzaam herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen en opgelopen schulden gedwongen worden te stoppen. Ook op lokaal niveau moeten gemeenten de middelen krijgen om ondernemers te begeleiden als het gaat om schuldhulpverlening. Uiteindelijk is iedereen erbij gebaat dat ondernemers ook de komende periode doorkomen. Daarmee kunnen we faillissementen voorkomen en de levendigheid in stads- en dorpskernen waarborgen.

Herstel laat op zich wachten 

De horeca gaat nog een uitdagende tijd tegemoet.We zien dat gasten weer terugkeren naar de horeca, maar het beeld is heel wisselend. Het personeelstekort en de stijgende inkoopprijzen hinderen het herstel. Bovendien hebben internationaal toerisme en zeker de zakelijke bezoeken aan ons land langer de tijd nodig om te herstellen. Verwacht wordt dat herstel pas vanaf 2024 substantieel wordt. KHN pleit er dan ook voor dat er vanuit het kabinet tijdelijk extra aandacht en geld komt om Nederland weer op de kaart te zetten als aantrekkelijke toeristische en zakelijke bestemming om zo samen toe te werken naar een gastvrij(er) Nederland.

Bron en meer informatie: www.khn.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *