Kasteeltuinen Arcen viert 35 jaar bestaan als groene attractie en opent nieuwe tuin

Kasteeltuinen Arcen opende op 31 mei 1988 haar poorten voor het publiek. Exact 35 jaar later vindt de officiële opening plaats van het nieuwe mediterrane tuingebied, op de plek van de voormalige Casa Verde. Deze mediterrane kas werd afgelopen winter gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een hedendaagse tuinbeleving.

Het nieuwe tuingebied is vanaf 1 juni open voor bezoekers en bestaat deels uit de Mediterrane Tuin met een imposant lavendelveld met meer dan 6.000 lavendelplanten, verschillende oude olijfbomen en palmbomen. Daarnaast staan er planten met bijnamen als engelenvleugel, ezelsoor en zonneroosje. In deze tuin staat ook het kunstwerk ‘Movement’ van Venlose beeldend kunstenaar Fons Schobbers. Dit werk kreeg in het openingsjaar 1988 een vaste plaats in de Casa Verde, want de kas diende ook als expositieruimte.

Het andere gedeelte van het nieuwe tuingebied is de ‘Plaza Verde’: een mediterrane boulevard met organische borders gevormd door speelse zitelementen afkomstig van het voormalig Floriadeterrein Venlo. Een kijkraam op de boulevard geeft de bezoeker onderwaterzicht op tientallen koi en lepelsteuren, waarvan de koi zijn geschonken door de Nishikigoi Vereniging Nederland. De boulevard biedt uitzicht over de grote vijver waarlangs bij de aanleg van het park watercypressen zijn geplant. Deze bomen hebben zich in de afgelopen 35 jaar ontwikkeld tot unieke groene iconen met spectaculaire luchtwortels. In de grote vijver stond in het openingsjaar een ander werk van Schobbers: ‘Erotic Space’. Dit werk is gerestaureerd en maakt dit jaar deel uit van de expositie in de Water- en Beeldentuin van het park.

Ontstaan van de Kasteeltuinen

Provincie Limburg zocht midden jaren tachtig naar een economisch impuls voor Noord-Limburg op toeristisch vlak. De rozenkwekers uit Lottum en omgeving zochten een locatie voor een permanent rosarium en Het Limburgs Landschap zocht een herbestemming voor het in 1976 gekochte Kasteel Arcen en landgoed Arcen. Uit deze wensen en gebeurtenissen ontstond de werkgroep ‘Project Arcen’ met als doel de Limburgse en Nederlandse sierteeltsector promoten zodat de recreant en toerist er voldoende aanleiding in vond om het project herhaaldelijk te bezoeken.

Tuinen als attractie

Het ontwerpen van Kasteeltuinen Arcen was Niek Roozen zijn eerste grote opdracht als landschapsarchitect. Hij ontwierp het park op een manier zodat de bezoeker van de ene groene wereld in de andere zou kunnen stappen en van de ene in de andere verbazing zou vallen. De eerste jaren stroomden de bezoekers massaal toe. Het NOS-Journaal sprak van ‘het kleine Versailles’. Na vele succesvolle jaren leek een teloorgang niet te stoppen. Het verschil in inzichten tussen eigenaar Het Limburgs Landschap en diverse exploitanten leidden ertoe dat in 2013 de exploitatie door de stichting zelf werd opgepakt. Na 10 jaar is te concluderen dat dat de enige juiste beslissing is geweest. Het vooropstellen van de kwaliteit en de kracht van de tuinen resulteert momenteel in jaarlijks stijgende bezoekersaantallen en enorme waardering vanuit de bezoekers van het park. In 2022 trok deze groene attractie 186.000 bezoekers (in de openingsperiode april – oktober)

Meer informatie: www.kasteeltuinen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *