Internationale Vakantiemonitor NBTC blikt vooruit op vakantieplannen 2021

Als gevolg van de (noodgedwongen) keuze voor een vakantie in eigen land, zijn Nederlanders positiever geworden over Nederland als vakantiebestemming. Bijna 45 procent is positiever gaan denken over een vakantie in eigen land en overweegt ook in 2021 op vakantie te gaan in Nederland.

Vandaag maakt NBTC de resultaten van de vijfde meting van de internationale Vakantiemonitor bekend: een serie metingen naar de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van toeristen uit Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. “Het besef dat de coronacrisis ook in 2021 impact gaat hebben op vakantieplannen groeit. De resultaten laten zien dat mensen wat meer terughoudend en voorzichtiger worden als het om de vakantieplannen voor 2021 gaat. De introductie van een vaccin moet uitwijzen in hoeverre het daadwerkelijke vakantiegedrag op langere termijn verandert.

Minder vakantieplannen op lange termijn

De tweede coronagolf zorgt op dit moment voor nog minder vakantieplannen van Nederlanders, Duitsers, Belgen en Britten. Zes op de tien ondervraagden geeft aan volgend jaar minder vaak op vakantie te gaan. Met name Nederlanders en Belgen zijn nog voorzichtiger en terughoudender geworden in vergelijking met de vorige meting. Jos Vranken: “De coronacrisis heeft dus een enorme impact op de vakantieplannen, ook op de langere termijn. We zijn benieuwd hoe dit zich daadwerkelijk gaat ontwikkelen wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld en een vaccin breed beschikbaar komt. De geplande metingen in 2021 zullen uitwijzen of intenties zich vertalen naar feitelijk gedrag. Dat is geen uitgemaakte zaak.”

Twee op de vijf Nederlanders positiever over vakantie in eigen land

De coronacrisis zorgt ervoor dat Nederlanders sneller een vakantie in eigen land overwegen dan voorheen. Ruim twee op de vijf Nederlanders is positiever gaan denken over een vakantie in Nederland. Van deze groep geeft zelfs drie op de vijf aan om hun grote vakantie in 2021 ook in eigen land door te brengen. Jos Vranken: “Een flink aantal Nederlanders heeft hun land op een andere manier leren kennen dit jaar vanwege de reisrestricties. Ons land kent veel onontdekte plekken die voor velen nog onbekend waren. Zodra de maatregelen daar ruimte voor bieden, zetten we met de ‘Hier moet je zijn’ voorlichtingscampagne nog volop in om Nederlanders verder te inspireren en om in de toekomst net wat vaker voor ‘hier’ te kiezen. Je hoeft immers niet naar ‘daar’, want je vindt het allemaal ‘hier’. Dit doen we samen met lokale en regionale marketingorganisaties, ondernemers en gasten zelf.”

Bron en meer informatie: www.nbtc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *