Inspiratie met nostalgische attracties en recreatie in Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft net haar winterprogramma bekend gemaakt. Deze staat in het teken van diverse nostalgische winteractiviteiten. Centraal staat bij voorbeeld een authentieke rolschaatsbaan, midden in de winterkermis met diverse attracties. Voor recreatiebedrijven een kans om oude vergeten activiteiten weer eens op te pikken en te herlanceren?

Van zaterdag 2 december 2023 tot en met zondag 14 januari 2024 staat op het Entreeplein een authentieke Winterkermis met allerlei nostalgische attracties en met als sportieve hart een authentieke overdekte rolschaatsbaan. De prachtige Amsterdamse Westerstraat in het museum biedt de perfecte achtergrond voor deze speciale Winter in het Openluchtmuseum.

Historie van Rolschaatsen en rolschaatsbanen in Nederland

De eerste gedocumenteerde rolschaatsrit vond plaats in de jaren 1770 in Londen, door de Waal Jean (John) Joseph Merlin, uitvinder van de rolschaats. De eerste rolschaatsrit -voor zover bekend- in Nederland vond plaats in 1790 tussen Den Haag en Scheveningen waar een Zwitserse rolschaatser door duizenden toeschouwers werd aangemoedigd. In 1876 wordt de ‘eerste Hollandsche skating rink’ geopend in Rotterdam en in hetzelfde jaar volgde Amsterdam met een ‘skating rink’ in het Paleis voor Volksvlijt. In de jaren erna volgden onder meer Leeuwarden, Den Haag en Zandvoort waar bij die laatste de rolschaatsbaan onderdeel vormde van een kermisachtige setting met onder andere een schiettent en een toneel. Waar het rolschaatsen en zeker het indoor rolschaatsen in de 19de eeuw nog een bezigheid was voor de hogere sociale klasse – er moesten rolschaatsen worden gekocht of gehuurd, er moest toegang betaald worden of men moest lid zijn van een club of vereniging waarbij niet iedereen lid kon of mocht worden- in de loop van de 20ste eeuw is rolschaatsen meer en meer uitgegroeid tot een volkssport. De rolschaatsbaan die op het Entreeplein zal staan is een authentieke rolschaatsbaan, compleet met spiegelwanden en houten vloer waarop naar hartenlust gerolschaatst kan worden.
Rolschaatsten worden uitgeleend, dat is inbegrepen in de entreeprijs.  

De Grande Carrousel uit 1890

Winterkermis

Om de rolschaatsbaan komen diverse nostalgische attracties te staan; onder andere een Grand Carrousel uit 1890, een rupsbaan uit 1930, een zweefmolen uit 1920, een kinderreuzenrad uit 1950, een vlooiencircus uit 1922 en een paardenderby uit 1970.

De (oude) attracties zijn straks ook toegankelijk voor het publiek om een nostalgisch ritje in te maken.

Authenticiteit is trending

De afgelopen jaren zien we de behoefte aan authentieke en echte ervaringen toenemen. Deze expositie in het Openluchtmuseum kan je wellicht inspireren om een oude attractie of activiteit nieuw leven in te blazen. Er is in het Openluchtmuseum ook veel kennis aanwezig of de voorgeschiedenis van de attracties uit het verleden.

redactie Pretwerk.nl

Bron en meer informatie: www.openluchtmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *