Hof van Saksen wint award voor Meest innovatieve vakantiepark van de Benelux

De jury heeft op dinsdag 8 oktober tijdens het Vakantiehuis van de Toekomst de uitslag bekend gemaakt van het ‘Meest innovatieve Vakantiepark van de Benelux’ De winnaar stak er met kop en schouders bovenuit terwijl alle overige vakantieparken elkaar onderling niet veel ontliepen. Toch kan de top drie met recht zeggen dat zij behoren tot de meest innovatieve vakantieparken in de Benelux.

Het als winnaar gekroonde Hof van Saksen is met een overtuigende meerderheid door de juryleden gekozen. Vooral de voortdurende vernieuwingen, continue aandacht voor werkplezier en de laatste investeringen achter de schermen een terechte winnaar volgens de vijf onafhankelijke juryleden.

Lessen uit de verkiezing

De verkiezing is mede bedoeld om de kwaliteit van de verblijfsrecreatie een impuls te geven. De kennis en ervaring die de juryleden hebben opgedaan tijdens hun bezoeken zijn gedeeld in diverse vakmedia, waaronder Pretwerk.nl. Walter Jonker, hoofdredacteur Pretwerk.nl, deelde als hoofd van de jury nog enkele lessen die de bezoeken hebben opgeleverd op het gebied van innovatief ondernemen:

  • Veel innovatie en vernieuwing is mogelijk geworden door ontwikkelingen in technologie; waaronder koppelen van systemen en automatiseren van processen.
  • Er ontstaan nieuwe concepten doordat traditionele vakantieparken nieuwe elementen introduceren uit andere deelsectoren w.o. dagattracties, theater of hotels.
  • Veel innovatie vindt de basis in een andere kijk op de kernwaarde van het bedrijf. Van oorsprong is dat een aangenaam verblijf realiseren. Vernieuwers focussen veel meer op het bieden van een totaalbeleving.
  • Schaalbaarheid, flexibiliteit en uitbesteden van processen zijn ook onderwerpen die bij diverse innovatieve vakantieparken werden ingezet om hun bedrijfsvoering te verbeteren.

Definitie van het begrip ‘vakantiepark’ loslaten?

Verrassend is de tweede plaats van Pairi Daiza, een mix van een dierentuin, openluchtmuseum en sinds kort ook een vakantiebelevenis te midden van al deze dieren en verrassende themawerelden. Bij de juryleden staat het park al enkele jaren op het favoriete lijstje, maar voor veel Nederlanders is het nog een grote onbekende. Dat ten slotte een totaal vernieuwend vakantieparkconcept zo kort na de opening al zulke hoge ogen gooit is al een groot compliment voor de organisatie achter Family Resort Molenwaard.

Dat parken met een oorsprong in de dagrecreatie zo hoog scoren leverde bij de jury nog wel discussie op over de definitie van het begrip ‘vakantiepark’. Het aanbieden van verblijf blijft daarbij een voorwaarde; maar dat er een compleet eigen totaalbeleving zit, zorgt voor verbreding in de meerwaarde die het vakantiepark van de toekomst (ook) kan bieden.

De definitieve uitslag ziet er dus als volgt uit:

  • 1e prijs: Hof van Saksen
  • 2e prijs: Pairi Daiza
  • 3e prijs: Familie Resort Molenwaard

Bekroning innovaties op onderdelen

Tijdens de vele bezoeken op de verschillende vakantieparken bleek het voor de jury en hun beoordelingen in de praktijk best wel lastig te zijn om de vaak totaal verschillende concepten met elkaar te vergelijken. Op veel vakantieparken is men bezig met de toekomst wat blijkt uit de vele innovaties en vernieuwingen. De hele sector staat dan ook voor grote uitdagingen, des te meer reden om die inspanningen te willen belonen. Daarom worden er naast de eerste, tweede en derde prijs ook vijf oorkondes uitgereikt voor vakantieconcepten die uitblinken op een specifiek onderdeel. De jury heeft besloten dat onderstaande vijf organisaties in aanmerking komen voor deze extra waardering en belonen dat met een officiële oorkonde:

  • Vakantiepark Mölke voor de Uniciteit van het concept;
  • Terhills Resort by Center Parcs voor de Kwaliteit van de uitvoering;
  • Familie Resort Molenwaard voor de Waardering door de doelgroep;
  • Vakantiepark De Krim voor de Toegevoegde waarde MVO;
  • Cuber Suites Veluwe voor het Commercieel verdienmodel & schaalbaarheid.

Award voor Top Tien meest innovatieve vakantieparken Benelux

Al eerder werd de shortlist voor de verkiezing van de tien meest innovatieve vakantieparken in de Benelux bekend gemaakt. Volgens de jury waren de onderlinge verschillen, uitgedrukt in de door de hen gehanteerde scoremethodiek zeer klein. Het niveau ligt bij veel van de deelnemende vakantieparken erg hoog en alle dienen als voorbeeld voor andere vakantieparken. De uiteindelijke winnaars zijn de gasten waarvoor het allemaal gedaan wordt: het aanbieden van een zo goed mogelijk vakantieproduct. Het lijstje met de top 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux 2024 ziet er als volgt uit:

  • Cuber Suites Veluwe – de opkomst van unieke concepten
  • De Weelderik – ieder huis met privé zwembad
  • Familie Resort Molenwaard – Dutch Disney
  • Hof van Saksen – ambitie het beste vakantiepark in Europa te zijn
  • Vakantiepark, glamping, dagje uit bij Mölke – Slow Living a/d Regge
  • Pairi Daiza Resort – onbekend maakt onbemind
  • Pean Buiten – Van zeilschool naar veelzijdig vakantieresort
  • Terhills Resort Center Parcs – wel mooi hoor
  • Vakantiepark De Krim Texel – eiland beleving met duinlandschap
  • Vakantiepark Landal PUUR Exloo – met recht PUUR

Tijdens de uitreiking van het meest innovatieve vakantiepark Benelux hebben alle tien deelnemende Vakantieparken van de shortlist een Award als erkenning mogen ontvangen.

De jury over winnaar Hof van Saksen

Hof van Saksen is een vakantieresort waar vernieuwing en innovatie in het DNA zit. Het vakantiepark heeft zeer uitgebreide voorzieningen en accommodaties in allerlei varianten, van new born voor jonge ouders tot culinaire twaalfpersoons voor vriendengroepen. Met ontwerpers als Piet Boon, haar beeldentuin en de in 2017 geopende grootste indoor waterglijbaan ter wereld heeft Hof van Saksen het begrip vakantieresort een nieuwe dimensie gegeven. Architectuur, design en exclusieve ervaringen zijn belangrijke dragers van het concept. Het personeel is daarbij getraind om op hoog niveau service en gastvrijheid te bieden, wat bijdraagt aan een uitzonderlijke vakantiebeleving.

De continue innovatie door investeerder Driestar zorgt ervoor dat gasten ieder jaar weer verrast worden met vernieuwingen. Knap is ook het oog voor detail. Uiteraard is de succesvolle marketing via Landal GreenParks ook het vermelden waard. Innovatieve voorbeelden zijn het inhouse MBO opleidingstraject, het in 2024 geopende gasloze logistieke centrum van 4.000 m2 met een fitnessruimte voor medewerkers, het nieuwe baby- en peuterparadijs van 675 m2 én de complete make-over in tijdloos design van alle boerderijen die in 2025 wordt afgerond. Deze innovaties en de voortdurende focus op verbetering en aanpassing aan de behoeften van gasten maken Hof van Saksen tot de terechte winnaar van het ‘Meest innovatieve Vakantiepark van de Benelux 2024’

Zie ook:

De jury over runner up Pairi Daiza

Het paradijs bestaat echt! Ze noemen zichzelf een dierentuin met de ambitie om de beste dierentuin ter wereld te worden. Met de titel ‘Beste dierentuin van Europa’ al in de pocket en de in aanbouw zijnde uitbreidingen lijkt deze ambitie waarheid te worden. Het begrip dierentuin is echter een understatement. Pairi Daiza is het paradijs op aarde! Van entree en hospitality tot verzorging en verblijf van alle dieren is het schitterend op orde, maar bovenal gaan de inspirerende verblijfsmogelijkheden iedere fantasie te boven. Hier worden dromen omgezet in realiteit. Prachtige verblijfsaccommodaties tussen de dieren geven beleving een nieuwe dimensie. Mocht je -net als ik – altijd behoefte hebben aan inspiratie, dan hoort dit park zeker op je bucketlist!

De grote kracht achter dit bedrijf is de uiterst inspirerende oprichter Eric Domb. Zijn positieve blik op de wereld met als missie mens, natuur en dier dichter tot elkaar te brengen, weet hij creatief te vertalen in paradijselijke ervaringen. De acht gerealiseerde ‘werelden’ worden nu uitgebreid met twee nieuwe werelddelen in een vier hectare groot complex met twee etages, welke haar weerga niet kent. Dat hierin ook nog 88 verblijfsaccommodaties worden gerealiseerd maakt het voor Nederlanders steeds beter mogelijk om een verblijf bij Pairi Daiza te boeken. Want met de huidige 121 accommodaties is altijd alles extreem snel volgeboekt, wat niet verwonderlijk is.

Zie ook: Verrijkt terugkeren van een verblijf in Pairi Daiza

De jury over de derde plaats, Familie Resort Molenwaard

De oorkonde voor meest innovatie vakantiepark van de Benelux op het gebied van waardering bij de doelgroep gaat naar Familie Resort Molenwaard! Vorig jaar was ik voor het eerst te gast op Familie Resort Molenwaard. Ik was hier samen met mijn dochter en we hebben al veel vakantieparken mogen ervaren, maar dit was een compleet nieuwe belevenis. Zeker voor Nederlandse begrippen. Op Resort Molenwaard treed je binnen in de boerderijwereld van Fien & Teun. Deze gethematiseerde vakantiebeleving is tot in de puntjes uitgewerkt in zowel de aankleding als het entertainment. Ik noem het ook wel het Disneyland van de Lage landen. Een mooi voorbeeld is de Molenwaard Sterrenparade, een optocht met praalwagens door de dorpsstraat, inclusief muziek en zwaaiende dierenvriendjes.

De waardering bij de doelgroep is ongekend hoog. Dat zie je terug in de vele positieve online beoordelingen, maar je ziet het ook aan de gasten als je een rondje loopt over het resort. Jonge kinderen (en dus ook hun ouders en grootouders) genieten er van onvergetelijke vakantiemomenten. Wij zijn hier wederom overtuigd van de kracht van thematisering en het doorvoeren van een algeheel concept gericht op een specifieke doelgroep. Familie Resort Molenwaard heeft dit uitstekend gedaan met een zeer hoge gastwaardering als gevolg. Daarvoor verdienen ze wat ons betreft deze oorkonde.

Zie ook: Michael van Hoorne: ”Weten wat je contactmomenten zijn“

De jury over Terhills by Center Parcs

De oorkonde ‘Kwaliteit van de uitvoering’ is gewonnen door Terhills Resort by Center Parcs. Laten we eerlijk zijn, een Center Parcs locatie zou je niet in dit rijtje verwachten! Blijkbaar denkt Terhills Resort er ook zo over en verstopt men liever dat het wordt uitgebaat door Center Parcs. En wij snappen het! Terhills resort is in vergelijking tot het traditionele Center Parcs een buitengewoon fraai, compleet, doordacht, maar bovenal vernieuwend vakantiepark. De uitvoering heeft een dusdanige kwaliteit dat het terecht een oorkonde verdient voor de kwaliteit van de uitvoering. Hoogwaardige duurzame materialen in een omgeving die zowel vriend als vijand aangenaam verrast. Zo kan het dus ook! Enkele uitschieters:

  • Natuurlijke omgeving: Gelegen aan het Terhillsmeer en omringd door bossen, biedt het resort een prachtige, ongerepte natuur die uitnodigt.
  • Duurzaamheid: Het resort is ontworpen met een focus op ecologische verantwoordelijkheid, met energiezuinige accommodaties en initiatieven om de natuurlijke omgeving te beschermen.
  • Moderne architectuur: De architectuur van de cottages en faciliteiten is hedendaags en stijlvol, met veel aandacht voor comfort en design.
  • Aqua Mundo: Het waterpark is een van de grootste trekpleisters, met een scala aan glijbanen, een golfbad en wellness-faciliteiten.
  • Activiteitenaanbod: Er is een breed scala aan activiteiten, van sportieve uitdagingen tot ontspannende wellness-mogelijkheden, waaronder yoga en spa-behandelingen.
  • Cultuur en gastronomie: Het resort biedt toegang tot lokale cultuur en gastronomie, met restaurants die regionale gerechten serveren.

De jury over vakantiepark Mölke

Vakantiepark Mölke ontvangt de oorkonde voor het ‘Meest Unieke Concept’ binnen Vakantieparken in de Benelux. Mölke onderscheidt zich door haar focus op het principe van slow living. Dit unieke concept nodigt gasten uit om de hectiek van alledag achter zich te laten en bewust te genieten van de rust, natuur en het moment. Door duurzame accommodaties, ontspannen recreatieactiviteiten en de serene omgeving biedt Mölke een totaalbeleving waar ontspanning en herverbinding met de natuur centraal staan. Zelf hebben we dit concept ook mogen ervaren en zijn we het unaniem overeengekomen dat Rutger en Denise deze oorkonde zeker verdiend hebben. We feliciteren het hele team met deze prachtige en welverdiende erkenning!

De jury over De Krim

De oorkonde ‘Toegevoegde waarde MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ gaat naar een onderneming, die bij haar oprichting in 1970 al als doel had de ontwikkeling van haar directe omgeving en het eiland Texel te versterken en bestaansmogelijkheden en welzijn van de inwoners te vergroten: Vakantiepark De Krim. Directeur Iwan Groothuis en zijn team hebben als drijfveer de ‘why’ van hun organisatie: Omdat duurzaam toerisme óp Texel goed is vóór Texel.

De jury werd getroffen door de complete aanpak en zichtbaarheid van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de organisatie. Veel aandacht voor medewerkers, voor duurzame inzetbaarheid en voor vaste dienstverbanden, waarbij bijvoorbeeld de schoonmaak nu met een eigen team verzorgd wordt. Er wordt innovatief gewerkt aan duurzame energie met de inzet van zonnepanelen, drijvend op waterbassins bij de golfbaan, die tegelijk ook de zoetwateropslag vormen waarmee 6,5 miljoen liter water per jaar bespaard wordt. Er wordt momenteel getest met een smart grid als energiesysteem voor vakantiehuizen en een biovergister zet keukenafval om in biogas voor de zwembadverwarming. Als laatste noemen we nog dat het park haar medewerkers op vrijwillige basis een dagdeel per maand betaald de mogelijkheid geeft om vrijwilligerswerk elders te verrichten.

Kortom, met recht een verdiende winnaar van de oorkonde MVO en een voorbeeld voor onze sector. Hun jaarverslag is ook de moeite waard, met veel aandacht voor MVO:
https://mijnvakantie.krim.nl/documents/10182/6207483/Jaarverslag+2022/1c6a99a1-64fd-4855-82c0-e93e7fc3b8d5

De jury over Cuber Suites Veluwe

Oorkonde ‘Commercieel verdienmodel en schaalbaarheid’. Met de Cuber Suites heeft Danny Paerl een bijzonder vernieuwend concept in de markt gezet. Door diverse onderdelen te automatiseren en door derden te laten uitvoeren is een grote mate van flexibiliteit in de bedrijfsvoering ingebouwd. De bouwstenen, waarbij de app een centrale rol speelt, kunnen ook weer worden ingezet om een nieuwe doelgroep met bijpassend concept te faciliteren. Dat is inmiddels al bewezen door het opzetten van de Marber en Cuber Suites.

Ook het flexibel inhuren van onder andere schoonmaak, persoonlijke gidsen en technische dienst is een innovatieve toepassing die vernieuwend is voor de sector. Het zorgt voor een hoge mate van flexibiliteit en biedt een oplossing voor het personeelstekort. Je boort immers een nieuwe doelgroep van personeel die graag per opdracht wil werken aan. Het hele systeem is opgebouwd uit flexibele onderdelen, die ervoor zorgen dat het project schaalbaar is. De afwezigheid van een centraal receptiegebouw beperkt de kosten, waardoor dit concept ook de nodige kostenvoordelen biedt.

Zie ook: Nieuw Marber concept; privé retreat resort

Kwaliteit vakantieparken in de Benelux op hoog niveau

De juryleden Walter Jonker, Laurens Taekema, Rob Ansen, Linda Fijma, Wander Groot en Hans van Leeuwen kijken met veel plezier terug op dit avontuur, de uitverkiezing van het meest innovatieve vakantiepark van de Benelux. Volgens de jury is met winnaar Hof van Saksen de lat voor de sector als geheel heel hoog gelegd. Dat betekent overigens niet dat bij de volgende editie van het meest innovatieve vakantiepark in de Benelux in 2026 eenzelfde hoogstaand resultaat behaald gaat worden, maar de uitdaging ligt er bij deze wel. Wie wordt de winnaar van de toekomst?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *