Het grootste speelkasteel van Nederland is geopend in BillyBird Park Drakenrijk.

Na maandenlang hard werken is op zondag 30 april 2023 jl., het speelkasteel feestelijk geopend in BillyBird Park Beesel. Bij de ingang werden genodigden ontvangen door een troubadour. Tijdens de opening werd een speciale middeleeuwse act opgevoerd door Stichting Draaksteken. Genodigden konden bewonderen hoe een ruiter te paard een fakkel overhandigde aan de burgemeester van gemeente Beesel, Bob Vostermans. Hiermee kon een kanon worden afgeschoten en werd het kasteel geopend.

Het Speelkasteel is vijftien meter hoog en wordt bewaakt door een levensgrote draak die boven op de toren zit. De draak is handgemaakt door de Venlose kunstenaar Joop van den Heuvel. De rest van het kasteel is ontworpen en ontwikkeld door AmusementProf, het eigen ontwerp- en bouwbedrijf van Paul en Herman Derks. Het kasteel bevat meerdere glijbanen en kamers en zelfs een spectaculaire glijbaan die 12 meter naar beneden gaat. Licht, rook en muziek van EVRST MUSIC zorgen voor de afwerking van het volledig gethematiseerde speelgebied.

Idealen: “Voor elkaar, met elkaar!”

Drakenrijk is tot stand gekomen, conform de idealen van de grondleggers. De mascotte BillyBird, een aangeklede oeverzwaluw, is voortgekomen uit het eerste logo. Namelijk een oeverzwaluw in combinatie met een windsurfer. Dit staat voor het gedachtengoed dat natuur en recreatie samen kunnen gaan. Ook bij Drakenrijk streeft BillyBird naar het samengaan van natuur en recreatie. Niet alleen de recreatie maar ook de natuur is er volop in ontwikkeling.

Nog belangrijker vindt de recreatieondernemer achter BillyBird, Ton Derks, dat een park een middel is voor haar gasten om “Happy Together!” te zijn. De speeltoestellen worden daarom zoveel mogelijk ontworpen om er samen plezier te kunnen hebben. Dit is, volgens Ton, het bestaansrecht van een park. Hij gaat verder: “Wij geloven erin dat bedrijven alleen bestaansrecht hebben als ze nuttig zijn voor de maatschappij. Een bedrijf is gewoon een efficiënt middel om iets voor de samenleving te organiseren. Maar een bedrijf is ook een onderdeel van de gemeenschap. Daarom vroeg BillyBird in 2002 toestemming aan de Stichting Draaksteken om het drakenthema te mogen gebruiken. Dit thema is immers van de Beeselse gemeenschap. Al ongeveer 300 jaar wordt in Beesel het draaksteken, een openluchtspel, opgevoerd. Gelukkig kregen we toestemming. Sterker nog, men had toen zelf ideeën om recreatieparken te gaan benaderen. Dit wilde men doen om het verhaal van St Joris en de draak onder de aandacht te houden. En toen kwam er een recreatieondernemer zelf naar Beesel. Als toeval bestaat, …”

Derks vervolgt: “Wij geloven in menselijke relaties. Ook als bedrijf willen wij een band met onze gasten. Gelukkig willen onze bezoekers dat ook en wordt men lid. Niemand is goedkoper uit dan deze “vaste klanten”. Ook met onze toeleveranciers willen wij een langjarige relatie. We willen mensen en bedrijven om ons heen die we kunnen vertrouwen. Als bedrijven goed werken tegen een redelijke prijs, dan kunnen wij er jaren klant zijn. Zo is de basis van Drakenrijk gemaakt door Beeselse bedrijven. De hovenier, de elektricien, de loodgieter, ze komen allen uit Beesel. De meeste andere toeleveranciers komen uit de regio. En natuurlijk vind ik heel mooi dat het bedrijf van onze zonen Paul en Herman, AmusementProf, het Speelkasteel heeft ontworpen en mee heeft gebouwd.”

En dan gaat Ton Derks nog verder in op het belang van vertrouwen: “In 2002 kwam ik bij wethouder Jan Smolenaars. Hem vertelde ik over onze ideeën. Er komen natuurlijk veel fantasten bij een wethouder. Wie wil niet alleen doen wat hij zegt, maar kan het ook uitvoeren en kan het volhouden? Er moesten immers jarenlang procedures worden doorlopen. Gelukkig gaf de gemeente en de provincie ons het vertrouwen. In 2013 ging Drakenrijk als kleine recreatieplas open. Inmiddels is de fundering voor een recreatiepark gelegd. En graag willen we dit verder uitbouwen. Dit kunnen we echter niet alleen. We hebben de overheden en de toeleveranciers daarvoor hard nodig. En natuurlijk moeten onze gasten willen blijven komen. Misschien wel op de eerste plaats komen onze eigen medewerkers. Die zijn het vertrouwde gezicht van BillyBird en die willen onze gasten graag vriendelijk ontvangen. Zo zijn we allemaal afhankelijk van elkaar en elkaars geluk.

Vragen die ik me wel af en toe stel is “moeten we alles wel in wetten en regeltjes vastleggen?” en “waarom kunnen we elkaar niet gewoon vertrouwen?” Dit geldt tussen mensen, maar ook tussen de overheid en de burger. En natuurlijk moeten we elkaars vertrouwen waard zijn. Dat werkt veel gemakkelijker dan met regeltjes. Waarom zou een bever niet in de bestemming “recreatie” mogen wonen, of waarom zou een speeltoestel niet in de bestemming “bos” mogen staan?”

Tenslotte werden zandwinner Niba, alle bedrijven en mensen die voor Drakenrijk werkten en werken en de lokale en de provinciale overheid bedankt voor het vertrouwen dat men, ondanks de regeltjes, continu in BillyBird getoond heeft.

Bezoek

Het kasteel ligt in het nieuwe speelgebied Riddersheide, waar gasten ook kunnen genieten van een nieuw horecapunt. Op het BillyBird YouTube-kanaal is het complete bouwproces te zien in de Making Of Riddersheide. BillyBird roept gasten op om het Speelkasteel vooral samen te komen ontdekken.

Meer informatie: https://billybird.nl/park/drakenrijk/speelkasteel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *