De Fiets- en Wandelbeurs heeft 22.100 bezoekers naar de RAI in Amsterdam getrokken. Dat zijn er 3300 meer dan in 2010. Op de kennisdag werd informatie gedeeld over het inrichten van fiets- en wandelroutes en werd bekeken hoe verschillende partijen beter kunnen samenwerken.
Topdrukte
De RAI was op zaterdag enigszins overvallen door de enorme belangstelling. Er stonden lange rijen voor de kassa. Perswoordvoerder Bert Sitters: “Mensen die een E-ticket via internet hadden gekocht konden direct doorlopen. Het aantal E-tickets is dit jaar weer flink gestegen. Op zaterdagochtend 10.00 uur stonden er ineens wel heel erg veel mensen voor de kassa. Zondag waren er vanaf de ochtend al meer kassa’s geopend.”
Ook de standhouders waren bijzonder tevreden, getuige ook deze reactie van het Frans Verkeersbureau: “Wij weten nog niet wat de bezoekers aantallen zijn geweest maar volgens ons moeten deze hoger ligger dan de afgelopen jaren. Het is lang geleden dat er zulke rijen voor een ingang van een beurs hebben gestaan.”
Kennis over fiets en wandeltoerisme
Bewegwijzering
Op vrijdag, voorafgaand aan de beurs, was er een congres georganiseerd. In het ochtendprogramma stond ‘wandelen’ centraal. ‘Fietsen’ was het middagthema.
Uniforme bewegwijzering was een thema dat in verschillende landen speelt. In Nederland is op fietsgebied een landelijk netwerk van fietsknooppunten. De consument kan goed overweg met het systeem en het wordt breed ingezet door diverse organisaties. Op wandelgebied is nog geen eenduidige routemarkering.
Diverse landen uit Europa hielden een presentatie waarin zij hun systemen toonden. Door lokale verschillen zijn de systemen per land verschillend uitgewerkt.
In Noorwegen worden zomer en winterroutes gemarkeerd. In de winter zijn veel wegwijzers op de grond bedekt met een laag sneeuw en dus onzichtbaar. Sneeuw en smeltwater zorgen ook voor beperkte toegang van gebieden in winter en voorjaar.
In de Oostenrijkse bergen worden afstanden niet per kilometer weergegeven, maar in wandel- of fietsduur. Zo wordt rekening gehouden met bergop- en bergaf routes. Ook is er meer differentiatie in zwaarte van routes.
Wandelonderzoek in Twente
In Twente is onlangs een onderzoek gehouden over wandelaars in het gebied. Enkele conclusies:
80% gebruikt de auto
88% loopt in gezelschap
50% gebruikt de standaardroutes / 45% maakt gebruik van de verknoopte routes
80% heeft een routekaart of wandelbeschrijving mee
92% gebruikt het infopaneel bij de startpunten
Gemiddelde besteding op een wandeldag: € 10,37
Bett und Bike criteria voor fietsvriendelijke accommodaties
Meer dan 5000 verblijfsaccommodaties in Duitsland nemen deel aan het bijzonder succesvolle Bett und Bike. Wat een bedrijf ‘fietsvriendelijk’ maakt is voor een deel vastgelegd in criteria:
Verplichte criteria voor alle accommodaties:
• Bandenplakset aanwezig
• Plek om natte kleding te drogen
• Fietskaarten en OV informatie beschikbaar
• Contact met locale fietsenmaker
Specifiek voor campings:
• Afgescheiden gedeelte op camping voor de fietsers
• Ondergrond van gras
• Veilige opslagplek dicht bij de tenten
• Plek om de fiets aan vast te ketenen
Specifiek voor logies:
• Fietsers ook voor 1 nacht welkom
• Veilige fietsenstalling
• Uitgebreid ontbijt of kookgelegenheid
Daarnaast zijn er ook nog een aantal optionele criteria vastgesteld, waaronder (niet compleet):
– Bagagevervoer
– Informatie over andere fietsvriendelijke deelnemers
– Reservering van de volgende accommodatie
– Fietsverhuur
– Uitgewerkte fietsroutes
– Lunchpakket
Fietsvriendelijk in Nederland
De Fietserbond heeft in Nederland een soortgelijk initiatief genomen als Bett und Bike in Duitsland en criteria aangelegd voor fietsvriendelijke accommodaties en horeca. Dit initiatief is gelanceerd onder de naam: Fietsers Welkom.
Fietsers Welkom! rolt nu uit over Nederland. Na een geslaagde start in de regio Salland in 2010, is begin dit jaar begonnen met de landelijke introductie. Om ervoor te zorgen dat Fietsers Welkom! zo spoedig mogelijk een landelijke dekking heeft, worden ondernemers per regio actief benaderd.
Meer informatie: www.allefietserswelkom.nl