Het aantal eenpersoonshuishoudens blijft naar verwachting nog ongeveer 40 jaar toenemen. Rond 2050 telt Nederland er 3,7 miljoen, ruim een miljoen meer dan nu. Bijna de helft van de eenpersoonshuishoudens zal dan uit ouderen bestaan. Nu is 31 procent van de alleenstaanden 65-plusser.
Vergrijzing
Als gevolg van de vergrijzing neemt het aantal mensen dat alleen komt te staan doordat hun partner overlijdt of naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat de komende decennia sterk toe. Scheidingen komen ook relatief vaker voor dan in het verleden, waardoor meer en kleinere huishoudens ontstaan. De groei van het aantal eenpersoonshuishoudens komt naar verwachting rond 2050 tot stilstand. Het aantal alleenstaanden dat overlijdt of naar een instelling gaat is dan, ook weer onder invloed van de vergrijzing, sterk opgelopen.
Recreatie gericht op gezinnen
“Hoe lang nog blijven recreatiebedrijven zich richten op gezinnen?” dat vraagt leisure expert Hans van Leeuwen zich af. Van Leeuwen: “Veel recreatiebedrijven; zowel dag- als verblijfsrecreatie zijn op dit moment vooral gericht op gezinnen met kinderen. Dat is een krimpende doelgroep. Maar wel een doelgroep waar ondernemers aan gewend zijn en die ze niet zo makkelijk los durven te laten. Juist bedrijven die durven te investeren in interesses en voorzieningen voor ouderen, spelen in op en groeimarkt.”
Meer huishoudens
Het totaal aantal huishoudens in Nederland stijgt volgens de nieuwe huishoudensprognose van het CBS naar verwachting van ruim 7,4 miljoen nu tot 8,5 miljoen rond 2045. Daarna zet een lichte daling in, tot 8,4 miljoen in 2060. In 2060 bestaat 44 procent van de huishoudens uit één persoon. Nu is dat nog 36 procent.
Toeslagen en taboes
In hotels en op pakketreizen worden nog altijd de toeslagen voor singles vermeld. Het is de eerste drempel die veel single boekers tegenkomen als ze op vakantie gaan.
Het taboe op singlereizen bestaat nog steeds volgens de website Singlesite.nl. Want hoewel de media ons anders wil doen laten geloven, zien verreweg de meeste singles in Nederland zichzelf nog niet vertrekken op vakantie met een groep vrijgezellen. Vooroordelen zijn het grootste struikelblok. En beslist niet alleen bij de single zelf. Mensen met een partner menen namelijk ook precies te weten hoe de vork in de steel zit als het om singlereizen gaat.
Meer informatie: CBS
2 reacties
De taboes vind ik dus een absurd iets.
Ik ga vaak mee met singlereizen en ik merk nooit iets van die taboes. Ook mijn omgeving heeft geen vooroordelen omtrent singlereizen.
Door dit iedere keer te benadrukken op allerlei sites werp je dus zelf vooroordelen in de wereld.
Erg jaamer.
Bij ons is de gemiddelde bezetting per plaats minder dan 2 personen, dus weinig gezinnen bij ons, maar wel regelmatig alleengaanden. Niks mis mee.