Gemotoriseerde toertochten zorgen voor overlast in Limburgs Heuvelland

Bezoekers en omwonenden van het Zuid-Limburgse Heuvelland ervaren steeds vaker hinder van het gemotoriseerd verkeer. De gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals trekken daarom nu een grens: “Iedereen is welkom, maar met respect voor de natuur en de mensen.” Vorig jaar klaagde dezelfde regio ook al over de grote drukte van fietstoeristen

automobilistVoorlichting: Publiekscampagne
Middels de publiekscampagne ‘Met een motorvoertuig te gast in het Heuvelland? Houd rekening met elkaar!’ roepen de twee gemeenten samen met VVV Zuid-Limburg, de bestuurders van motorvoertuigen op om zich ook te verplaatsen in een ander. “Iedereen komt met hetzelfde doel naar het Heuvelland: genieten van wat de streek te bieden heeft. De manier waarop men dit doet, is voor iedereen anders. Voor de één betekent dit rust en ruimte, voor de ander actie en avontuur. Geef elkaar de ruimte, dan kan iedereen op zijn eigen manier genieten van het mooiste stukje van Nederland.”

Preventie: Strakkere regels toertochten
Door het opstellen van nieuwe regels voor toertochten willen de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals op voorhand conflicten met grote toertochten voorkomen. Organisatoren van toertochten met motorvoertuigen moeten voortaan een melding doen (bij 50 – 100 voertuigen) of een vergunning aanvragen (bij meer dan 100 voertuigen). Daardoor is het voor de gemeenten eerder duidelijk of een toertocht bijvoorbeeld een kwetsbaar natuurgebied of een ander evenement doorkruist. Ook wordt strenger gecontroleerd of een toertocht een stiltegebied doorkruist.

Handhaving: onaangekondigde politiecontroles
Omdat rekening houden met elkaar niet altijd vanzelfsprekend is, voert de politie Limburg-Zuid in de drukke toeristenmaanden ook regelmatig onaangekondigd controles uit. De controles zijn vooral gericht op de snelheid en de overschrijding van de geluidsnorm van motoren, auto’s en quads.
Inmiddels hebben drie onaangekondigde politiecontroles plaatsgevonden. In totaal werden 75 motorvoertuigen aan een controle onderworpen. Er werden in totaal 19 proces-verbalen opgemaakt en hierbij werden 11 kentekenbewijzen ingevorderd.

Bron: persbericht VVV Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *