Extra stijging minimumloon is goedgekeurd door de Tweede Kamer

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli 2024 met 1,2% omhoog en wordt daarnaast geïndexeerd. Vooraf hadden de werkgeversorganisaties argumenten aangedragen om van deze extra verhoging af te zien. Het hele loonhuis wordt door deze maatregel omhoog gestuwd. Dat is slecht nieuws voor de recreatiesector die bijzonder arbeidsintensief is.

Door de extra verhoging zal het minimumloon naar verwachting stijgen van € 13,27 per uur nu naar minimaal € 13,43 per uur vanaf 1 juli 2024. Wat de verhoging van 1,2% per 1 juli precies in de portemonnee betekent, is nog niet bekend. Dat hangt af van de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon: elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen.

Per 1 januari 2024 ging het wettelijk minimumloon ook omhoog, met 3,75%. Dit is het gevolg van de reguliere indexatie. Ook kent Nederland vanaf deze datum een minimumloon op uurbasis, in plaats van een minimumloon per maand. Dit pakt gunstig uit voor minimumloonverdieners met een langere werkweek dan 36 uur.

Meer informatie op: www.rijksoverheid.nl

Lastendruk voor ondernemers

Werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO NCW hadden voorafgaand aan de stemming gepleit om af te zien van de verhoging van het minimumloon. Volgens de ondernemersorganisaties is het minimumloon de afgelopen anderhalf jaar al zo sterk gestegen – met percentages tot meer dan 30% – dat het voor veel, met name kleinere bedrijven nu al bijna niet meer op te brengen is. Bovendien stijgen de werkgeverslasten veel harder dan wat werknemers netto van die Wettelijk Minimum Loon-verhogingen overhouden.

Volgens de ondernemersorganisaties was het verlagen van de belasting- en premiedruk een veel effectiever en houdbaar instrument geweest om de koopkracht van deze groep werknemers te verbeteren. Dan houden ze netto meer over, hoeven de lasten voor ondernemers niet nóg verder omhoog en wordt (meer) werken ook nog eens aantrekkelijker.

Meer informatie op www.mkb.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *