EuroParcs onder de loep bij de Rabobank

De Rabobank heeft het uitgeven van nieuwe leningen aan EuroParcs voorlopig stopgezet in afwachting van een onderzoek. Dat meldt het AD gisteren. EuroParcs ziet het als een tijdelijke maatregel en heeft inmiddels méér duidelijkheid verschaft aan haar bank over de bedrijfsvoering.

EuroParcs Maasduinen

De Nederlandse banken worden zelf ook extra onder druk gezet om geldstromen te controleren op legaliteit. De markt van vakantieparken heeft recent de nodige (negatieve) aandacht gekregen door een onderzoek van het RIEC (in Oost-Nederland), waar uit blijkt dat deze sector gevoelig is voor criminele en witwaspraktijken. In datt onderzoek werden geen namen van partijen genoemd.

De Rabobank ligt toe waarom men tot zo’n ingrijpende maatregel kan komen: “In zijn algemeenheid geldt dat elke klant van de bank wordt getoetst conform de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Als uit die monitoring afwijkingen naar voren komen (dat is inclusief monitoring op ‘adverse openbare media’), zal de bank daarop acteren met nader onderzoek. Waar relevant en mogelijk kunnen hier consequenties aan worden verbonden – ook al tijdens het onderzoek, dat kan zijn door middel van risicobeperkende maatregelen, een melding aan de FIU, en tot het (uiteindelijk) overgaan tot afscheid.”

Is de Rabobank de afgelopen jaren strenger geworden in het controleren van haar klanten onder druk van de overheid?

Een woordvoerder van de Rabobank wil de situatie van de bank wel schetsen:

“Onder het motto ‘wat niet binnenkomt, hoef je ook niet op te ruimen’ doen we er alles aan om crimineel geld buiten het financiële systeem te houden. We willen nieuwe klanten echt kennen voordat ze klant kunnen worden. En we blijven ze volgen als ze klant zijn. Elke nieuwe klant wordt ‘aan de poort’ bevraagd voordat hij of zij toegang krijgt tot het financiële stelsel. En we monitoren de transacties van al onze ruim 9 miljoen klanten om te weten wat er door de boeken gaat. Deze ken-je-klant-aanpak, beter bekend als Know Your Customer (KYC – Customer Due Diligence, Transactie Monitoring, Transaction Filtering en Name Screening) is een cruciaal onderdeel van onze verantwoordelijkheid en daarmee essentieel in onze dienstverlening. De rol van poortwachter brengt ook dilemma’s met zich mee. Sectoren die kwetsbaarder zijn voor criminaliteit, omdat er bijvoorbeeld veel contant geld in omgaat, vergen meer aandacht. Dit is tijdrovend werk waar veel collega’s bij betrokken zijn: zo groeide het aantal KYC-collega’s van 1700 in 2016 tot ruim 6400 in 2022.

Financial Crime Fighting is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Naast de banken spelen ook de overheid, de Financial Intelligence Unit (FIU) en de politie een belangrijke rol. Er wordt steeds meer samengewerkt met andere banken en er worden stappen gezet in de publiek-private samenwerking. Transactie Monitoring Nederland (TMNL), waarin vijf andere banken hun betaaltransacties in onderlinge samenhang monitoren, is een eerste stap. Om witwassen effectief en efficiënt te bestrijden en grote, internationaal opererende criminele organisaties uit te sluiten van toegang tot het financiële stelsel, is (internationale) samenwerking van het allergrootste belang.”

Reactie EuroParcs

Uit navraag bij EuroParcs vernemen wij dat de Rabobank de normale samenwerking met EuroParcs zonder aanpassingen voortzet. Alleen voor nieuwe aanvragen voor financiering wil men eerst enkele vragen beantwoord hebben. De woordvoerder van EuroParcs legt uit: “De Rabobank heeft naar aanleiding van de ophef in de media over het RIEC rapport vragen gesteld aan EuroParcs en in afwachting van de antwoorden een ‘verkoopplafond’ ingesteld. De Rabobank zal geen nieuwe projecten van EuroParcs faciliteren totdat alle gevraagde documenten zijn ingediend en beoordeeld door Rabobank. Een wezenlijk deel van de stukken is al aangeleverd, maar sommige stukken vragen iets meer tijd en worden de komende tijd aangeleverd. Daarna gaan wij ervan uit dat dit plafond voor toekomstige nieuwe dienstverlening weer opgeheven wordt. Dat zou al in januari 2023 kunnen zijn.”

Over het RIEC-Oost rapport heeft EuroParcs ook een duidelijke mening: “In het rapport wordt gesteld dat op vakantieparken op grote schaal crimineel vermogen wordt witgewassen. In het rapport worden vooral invitale parken beschreven als risicofactor. EuroParcs ontwikkelt juist vakantieparken die duurzaam en toekomstbestendig zijn en gericht zijn op verhuur van vakantiewoningen. In het rapport worden deze aangeduid als vitale vakantieparken. Wij herkennen ons dan ook niet in de beschrijving die in de rapporten zijn opgenomen.”

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *