Vastgoed op vakantieparken extra gevoelig voor criminele investeringen

Het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC) in Oost Nederland heeft onderzoek laten uitvoeren naar ‘ondermijnende activiteiten op vakantieparken’. Een van de conclusies is dat recreatief vastgoed bijzonder gevoelig is voor criminele investeringen.

Het onderzoek werd geïnitieerd om er ‘vermoedens zijn van van criminele investering in diverse vakantieparken in Oost Nederland.’ In De Telegraaf, die ook aandacht besteed aan dit onderwerp vertelt Achmed Marcouch, voorzitter van RIEC Oost Nederland dat deze vermoedens waarschijnlijk wel voor heel Nederland gelden.

Het rapport deed niet direct onderzoek naar vakantieparken waar (mogelijk) criminele activiteiten plaatsvinden. Het rapport geeft veel meer een beeld van de werkwijze, het ‘verdienmodel’ en de risicobedrijven. Op basis van dat profiel kan veel gerichter gezocht worden naar risicovolle bedrijven en activiteiten.

Er zijn diverse factoren die een onderzoek naar criminele investeringen erg complex maken. Zo blijkt in de praktijk bijvoorbeeld best lastig te zijn om onwenselijke ontwikkelingen te scheiden van criminele activiteiten; een crimineel kan ook legale transacties uitvoeren; en doordat veel gemeenten en andere overheden dit ‘probleem’ jarenlang hebben genegeerd is het ook lastig om te beoordelen of crimineel geld uit het verleden onderdeel is van het financieringsmodel.

Uit de inventarisatie komt o.a. naar voren dat criminelen graag investeren in vastgoed omdat dit o.a. mogelijkheden biedt om zwart geld wit te wassen. Recreatief vastgoed is volgens het rapport extra kwetsbaar: “…omdat veel transacties plaatsvinden buiten het zicht van de overheid; een belegging valt niet onder het toezicht van de AFM en stacaravans worden lang niet altijd opgenomen in het Kadaster.”

Witwassen is overigens niet de enige criminele activiteit die in de inventarisatie werd meegenomen. Ook illegale huisvesting van niet-recreanten en methoden om een bestemmingsplanwijziging (naar wonen) af te dwingen werden onderzocht. Ook het feit dat (verloederde) parken aantrekkelijk zijn voor criminelen om met hun activiteiten ‘onder de radar te blijven’ is een punt van zorg.

Meer informatie: www.riec.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *