Efteling investeert 3 miljoen in batterijen voor de energievoorziening

De Efteling is een van de eerste recreatiebedrijven die investeert in grootschalige opslag van energie in batterijen. Met deze extra energievoorzieningen moet o.a. de stroomvoorziening van het nieuwe hotel en de attractie Danse Macabre worden verzekerd. De 25.000 zonnepanelen die de Efteling in gebruik heeft, en die de batterijen gaan opladen, zijn goed voor 35% van het jaarlijkse energieverbruik.

De batterijen worden geplaatst naast de parkeerplaats P2, die is overkapt met zonnepanelen.

In maart 2024 worden twee grote batterijpakketten, zo groot als een zeecontainer, op het terrein geplaatst. Slimme software zorgt ervoor dat vanaf april de batterijen worden opgeladen met overtollige energie van de zonnepanelen in de zomer of op rustige uren op het stroomnet in de winter. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet minder belast. Bij de aanleg van de zonnepanelen is er in het technische ontwerp al rekening mee gehouden met de mogelijke komst van batterijen en bijbehorende techniek.

Duurzame ambities

Het batterijpakket is onderdeel van het ambitieuze doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn en twee jaar later zelf klimaatpositief. Efteling ligt in haar blog toe: “Soms zetten we reuzenstappen, zoals vorig jaar bij de aanleg van de zonneweide van bijna 12.000 zonnepanelen. Maar ook veel kleine stappen zorgen er samen voor dat we op de lange termijn steeds onze doelen halen.”

Innovatief energiesysteem

Om klimaatneutraal te worden in 2030 wil de Efteling de CO2-uitstoot terugbrengen naar 0. Eén van de maatregelen die hieraan bijdraagt is het verwarmen en koelen van gebouwen zonder gebruik van aardgas. Op dit moment zijn het Efteling Theater, Fata Morgana (attractie en evenementencomplex), Fabula en Frau Boltes Küche aangesloten op het duurzame energiesysteem met de warmte-koude installatie (WKO). Dit levert een besparing op het totale gasverbruik op van circa 20%! Ook het Efteling Grand Hotel en Danse Macabre worden hierop aangesloten.

Nog meer duurzame initiatieven

Het batterijpakket is op dit moment de meest opvallende en grootste investering. Maar het is zeker niet de enige maatregel die Efteling neemt om de duurzame ambities te realiseren.

Vanwege de nieuwe wetgeving rondom plastic verpakkingen, vervangt Efteling de wegwerpbekers voor warme dranken zo snel mogelijk door recyclebare bekers. Gasten betalen € 0,25 statiegeld per beker. Verdeeld over het park staan 5 statiegeldmachines waar recyclebare bekers, petflessen of blikjes kunnen worden ingeleverd.

Sinds begin 2024 is ruim 60% van het Efteling-wagenpark volledig elektrisch. De nieuwste Efteling aanwinst is een elektrische vrachtwagen waarmee jaarlijks ruim 22.000 duurzame kilometers warden afgelegd voor distributie-doeleinden.

Meer achtergronden over duurzame maatregelen: Efteling Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *