Dolfinarium Boudewijn Seapark bouwt nieuw buitenbassin na toezeggingen minister Weyts

Het Dolfinarium Boudewijn Seapark heeft van minister Ben Weyts (o.a. dierenwelzijn) de garantie gekregen dat zij in ieder geval nog tot 2037 open kunnen blijven. Daarna volgt een nieuwe evaluatie. Een voorwaarde vanuit de minister is dat het park een groot buitenverblijf voor minstens zeven dolfijnen opent.

Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een nieuwe codex voor dierenwelzijn gecommuniceerd. In deze codex wordt het houden van walvisachtigen vermeld. Het houden van walvisachtigen wordt in Vlaanderen verboden met uitzondering van de dolfijnen in het dolfinarium van Boudewijn Seapark Brugge.

Verder wordt aangegeven dat de collectie dolfijnen niet onder een minimum van 6 mag zakken. Als dit zou gebeuren, kan er voortgeplant worden of een dier van een ander park naar Brugge worden overgebracht. Boudewijn Seapark is lid van het EEP (European Endangered Species Programme) en vraagt in dit geval altijd eerst advies aan het EEP.

In de codex staat ook dat het dolfinarium moet investeren voor een buitenbassin voor 1 januari 2027 – waarover het dolfinarium al in 2013 een convenant had afgesloten met de federale overheid. Echter werd dit toen Vlaamse bevoegdheid en zijn alle studies opnieuw uitgevoerd.

2037 wordt er opnieuw getoetst of het welzijn van de dieren nog verder geoptimaliseerd kan worden. Tussentijds wordt het dolfinarium regelmatig doorgelicht – zoals bij elke dierentuin het geval is. In het verleden zijn er nooit inbreuken vastgesteld op het gebied van dierenwelzijn.

Situatieschets

In 2017 vroeg het park de overheid opnieuw om duidelijkheid over de dimensies voor het buitenbassin. Hierin vroeg het park garanties over oppervlakte per dier, diepte etc. Gezien de grootte van de investering en omdat het park al wilde vorderen met de plannen. De dienst dierenwelzijn nam hierin het advies van de dierentuinencommissie over en zette dit om in een concept wettekst met nieuwe normen voor de dolfijnen, die gepubliceerd zouden worden met de nieuwe normen voor primaten en zeezoogdieren. Echter het stuk over walvisachtigen nam de minister er op het laatste moment uit om dit nogmaals verder te onderzoeken.

In 2022 hebben minister Weyts en de Commissie voor Dierenwelzijn een gerenommeerde onafhankelijke gedragsbiologe aangesteld om het welzijn van de dolfijnen in Brugge te evalueren. Op basis van o.a. een uitgebreid gedragsonderzoek in Boudewijn Seapark in 2022 heeft zij een adviesrapport geschreven. Met als uitkomst een “excellent welfare score overall” van 84,9% voor de dieren in het Brugse dolfinarium.

De gedragsbiologe heeft in dit rapport een oordeel gegeven over het huidige niveau van het dierenwelzijn. Daarnaast worden er in het rapport de verschillende scenario’s besproken en de bijbehorende mogelijke gevolgen op het dierenwelzijn van de huidige groep dolfijnen. Maar al deze scenario’s bleken nadeliger voor de dieren dan het voortbestaan van het dolfinarium in Boudewijn Seapark.

Boudewijn Seapark is tevreden met deze uitkomst. “Aangezien we maar liefst 84,9% scoren op dierenwelzijn, is het logisch dat de minister dit als belangrijkste punt gebruikt. Boudewijn Seapark heeft steeds en zal steeds blijven investeren in het welzijn van de dieren. We zijn blij dat de minister ons nu duidelijkheid biedt zodat we eindelijk verder kunnen uitvoeren wat 10 jaar geleden al was afgesproken,” aldus Lars van den Ham, directeur van Boudewijn Seapark.

Bron en meer informatie: www.boudewijnseapark.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *