Diverse organisaties vragen om ‘grote ambities’ t.a.v. toegankelijkheid in nieuw regeerakkoord

Nederland is goed op de hoogte van de situatie van mensen met een handicap. En wil graag iets doen: bijna 30% van de Nederlanders wil zich actief inzetten voor iemand met een handicap.

Zeven goede doelen die zich allen hard maken voor een inclusieve maatschappij presenteren binnenkort het document ‘Grote Ambities voor Generatie- G‘ aan minister Van Ark (VWS), tijdens het INC. Festval.

(Foto: Pretwerk op stap met de Speeltuinbende)

De ambities voor Generatie-G

De agenda van het Gehandicapte Kind, Esther Vergeer Foundation, HandicapNL, Jantje Beton, Special Olympics Nederland en De Zonnebloem bevat concrete voorstellen hoe we kunnen komen tot een inclusieve samenleving. Deze zijn in de brief aan de minister samengevat in vijf doelen:

  1. Elke gemeente in Nederland heeft eind 2025 minimaal één samenspeelplek en één Samen naar School klas. Van jongs af aan groeien kinderen zo samen op, verdwijnt de onderlinge afstand en hoeft geen kind zich meer eenzaam te voelen!
  2. Wij wensen een wereld die groter is dan het gezin, de eigen woongroep en de hulpverleners.Waarin jongeren met een handicap aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes en volwaardig deelnemen aan onderwijs, sport, werk en sociale activiteiten. Daarom is er over vijf jaar voor iedereen de mogelijkheid tot een waardevolle vriendschap, met of zonder buddy.
  3. Alle vrijetijdlocaties, winkels en horeca gaan aan de slag om hun toegankelijkheid voor mensen met een handicap te meten én te verbeteren, van a tot z.
  4. Festivals zijn de ‘fieldlabs’ van een toegankelijke samenleving. Alle grote en toonaangevende festivals in Nederland zijn over vijf jaar toegankelijk en daarmee een voorbeeld voor Nederland. Mensen met een handicap kunnen net als ieder ander de ultieme festivalervaring beleven, ook door er meerdere dagen te verblijven.
  5. Sport en muziek spelen een essentiële rol in het leven van jonge mensen. Daarom gaan wij ervoor dat alle sport- en cultuurverenigingen open staan voor iedereen om actief mee te doen. Dit zorgt ervoor dat jongeren met een handicap vaardiger, fitter en zelf-redzamer zijn en dat mensen met én zonder handicap elkaar sportief ontmoeten.

Meer informatie: www.gehandicaptekind.nl/nieuws-en-verhalen/naar-een-inclusieve-samenleving-voor-generatie-g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *