Het vakantiegeld gaat minder vaak naar de vakantie. Wel blijft vakantie de belangrijkste bestemming van het ‘extraatje’ in mei. Dit jaar zijn er meer thuisblijvers en besteden consumenten minder aan hun vakantie. Zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder gemiddeld 59.100 respondenten per dag.
Vakantiegeld minder naar vakantie
Het vakantiegeld gaat minder vaak naar de vakantie. Zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Dit jaar geeft 38% het vakantiegeld uit aan vakantie. Dat was vorig jaar nog vier op de tien (41%). Wel blijft ‘de vakantie’ de belangrijkste bestemming voor het extraatje in mei. Iets minder dan een kwart (23%) besteedt het aan andere uitgaven, denk aan een computer of nieuw meubilair. Vaker dan vorig jaar gaat het vakantiegeld naar de spaarrekening (21%, was 19%) en het aflossen van schulden (18%, was 17%).
Meer thuisblijvers in 2012
Meer mensen blijven dit jaar thuis. Eerder gaf minder dan een kwart (25%) van de respondenten aan niet op vakantie te gaan. Dit jaar zijn er 27% thuisblijvers. Als dit jaar daadwerkelijk 2% meer Nederlandse huishoudens thuisblijven in plaats van op vakantie te gaan, komt dat in 2012 in totaal neer op 350.000 tot 400.000 extra thuisblijvers.
Lagere vakantie-uitgaven
Het consumentenvertrouwen is op dit moment heel laag. Uit de begin deze week verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de koopbereidheid op het laagste niveau in bijna 7 jaar ligt. Door het gebrek aan vertrouwen zijn consumenten al enige tijd erg terughoudend met besteden. Aan vakantie geven de respondenten op de Vraag van Vandaag per saldo ook minder uit. Vier op de tien (40%) zegt dit jaar minder te besteden aan vakantie dan vorig jaar, 17% geeft meer uit.
Voor minder op reis
Reislustige consumenten kunnen op verschillende manieren hun vakantie-uitgaven drukken. Ter plekke bezuinigen consumenten liever niet op hun uitgaven, maar bij het uitkiezen van hun bestemming kunnen ze zich natuurlijk extra door de prijs laten leiden, door bijvoorbeeld een last-minute te boeken. Om de vakantie-uitgaven in de hand te houden kunnen ze ook korter op vakantie te gaan, of minder ver of vaak. En dankzij internet zijn er ook wat onconventionelere methodes beschikbaar om te besparen, zoals huizenruil.
Bron: www.ing.nl