Utrecht wil dure vergunning invoeren voor verhuur van huizen aan toeristen

Het Utrechtse college van B&W wil snel een vergunning voor verhuur van huizen via bijvoorbeeld Airbnb invoeren. Aan deze vergunning hangt een prijskaartje van € 1279,-. De gemeente krijgt ook nog inkomsten uit de toeristenbelasting van 6% van de overnachtingsprijs.

De verplichting om een vergunningsstelsel in te voeren komt voort uit een uitspraak van de Raad van State. De gemeente Utrecht schrijft op haar website: “De Raad van State heeft bepaald dat voor vakantieverhuur aan toeristen een vergunning nodig is. Daarnaast komt er vanaf 1 januari 2021 een nieuwe wet (Wet toeristische verhuur van Woonruimte). Daarom kunt u tot die tijd tijdelijk een vergunning aanvragen. Met de invoering van de nieuwe wet, vervalt misschien de vergunningsplicht voor vakantieverhuur. Maar dat is nu nog niet zeker.

De belangenvereniging voor particuliere verhuur in Utrecht, Hostclub Utrecht, reageert geschrokken op de hoogte van het bedrag. “Met een maximaal aantal verhuurdagen van 60 maakt deze vergunning wel een erg groot deel uit van de inkomsten.”

Meer informatie: www.hostclubutrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *