Toerisme goed voor 6,7% werkgelegenheid in Vlaanderen en Brussel

De studiedienst van de Vlaamse regering maakte zopas de nieuwe cijfers bekend over de impact van het toerisme op onze economie. Uit deze cijfers blijkt dat de toeristische sector ongeveer 235.000 jobs biedt, goed voor zo’n 6,7 % van alle jobs in Vlaanderen en Brussel.

Antwerpen
Antwerpen

In 2010 bedroeg de bruto toegevoegde waarde van de brede toeristische industrie in Vlaanderen 12,2 miljard euro. Daarmee draagt de toeristische industrie voor 5% bij aan het bruto binnenlands product van Vlaanderen.

“Deze cijfers zetten het economisch belang van toerisme in de verf. Die 235.000 jobs omvatten werknemers (182.000), zelfstandigen (51.000) en studentenjobs (2500). Toerisme is heel arbeidsintensief en het gaat bovendien om tewerkstelling die je niet kan verplaatsen naar andere landen en waarin ook veel laaggeschoolden werken. Dat Toerisme Vlaanderen en talrijke andere partners investeren in het toerisme en de sector stimuleren tot innovatie en kwaliteitsverbetering loont dus. Uit het verleden weten we ook dat het toerisme een veerkrachtige sector is die snel weer opleeft na een crisis,” zegt Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois.

De studiedienst van de Vlaamse Regering berekent de economische impact van het toerisme op basis van een internationaal erkende methode die Eurostat en de UNWTO (toeristische organisatie van de Verenigde Naties) mee ontwikkeld hebben. Met 5% ligt het aandeel van de toeristische industrie in de totale toegevoegde waarde van de economie in Vlaanderen en Brussel hoger dan van de chemische sector (2,9%); financiën en verzekeringen (3,5%) of de voedingsindustrie (2,7%). De bruto toegevoegde waarde van de bouwsector bedraagt 6,6%.

In vergelijking met andere landen bevindt Vlaanderen zich in de middenmoot. Het gewicht van de toeristische sector is te vergelijken met Tsjechië (4,6%) en Denemarken, Hongarije en Duitsland (alle drie 5,2%). De landen waar het economisch belang van de toeristische industrie duidelijk hoger ligt dan Vlaanderen zijn Portugal (8,1%) en Oostenrijk (8,2%) of uitgesproken toerismelanden zoals Spanje en Cyprus waar het toerisme staat voor meer dan 20% van de toegevoegde waarde van hun economie.

Bron: persbericht Vlaams minister van Toerisme, Geert Bourgeois

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *