Vroeger was slapen in een fort een kille en koude beproeving, tegenwoordig kunnen bezoekers van de Waterlinie er eenvoudig of luxe overnachten. Steeds meer forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn gerestaureerd, krijgen een nieuwe bestemming en worden geopend voor publiek. Op de verschillende forten zijn ook overnachtingsmogelijkheden: van een camping op het fortterrein tot een luxe Bed & Breakfast in het fort of kasteel.
Grote diversiteit
Fort Spion bij de Loosdrechtse Plassen is een mooi voorbeeld van hoe men ruim een eeuw geleden dacht zich te verdedigen: omsloten door water. Nu is het een ideale plek voor een kampeerterrein, waar ook in de kanonremise of het bomvrije wachthuis kan worden overnacht. Ook het Fortterrein van Fort Werk aan de Korte Uitweg is ingericht als natuurkampeerterrein. Aan de Vecht, in Utrecht, ligt Fort aan de Klop verscholen in het groen. Hier kunnen bezoekers overnachten in een van de Genieloodsen of in een tent op het fortterrein. Luxe overnachtingen worden geboden in Bed and Breakfast Fort Bakkerskil, Bed & Breakfast en logement Fort Vuren en Suite & Breakfast Slot Loevestein. Bij de vestingstad Woudrichem zijn drie bunkers op landgoed Kraaiveld ingericht als slaapgelegenheid.
Deze zomer zijn er nog meer mogelijkheden om in de Nieuwe Hollandse Waterlinie te overnachten bijgekomen: Fort Vuren te Vuren en Fort Bakkerskil te Werkendam openden een luxe Bed & Breakfast.
Bron, en meer informatie: www.hollandsewaterlinie.nl
Subsidieregeling
De Rijksdienst voor het culturel Erfgoed ondersteunt herbestemming van monumenten met een subsidie. De animo voor de nieuwe Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten is groot. Voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek kregen 166 karakteristieke gebouwen subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor het tijdelijk wind- en waterdicht maken ontvingen 18 leegstaande gebouwen subsidie. In totaal is er een bedrag van ca. 3 miljoen euro verdeeld. Het succes onderstreept dat behoud van erfgoed sterk leeft. De inschrijftermijn voor de volgende subsidieronde is 30 september 2012.
Meer informatie: www.cultureelerfgoed.nl
Eén reactie