Sloopbedrijf bouwt eerste duurzame trekkershut

Deze week is de bouw van de eerste duurzame Trekkershut van Nederland van start gegaan. Deze variant op de reeds bestaande Trekkershut® zal onder de naam ‘Trek-in’ eind 2012 op de markt komen. Doordat de hut wordt gebouwd volgens het cradle-to-cradle-principe springt zij in op de stijgende vraag naar betaalbare, goede en duurzame overnachtingsmogelijkheden in de natuur.  

De duurzame bouw concentreert zich in eerste instantie op het casco. Ook de inrichting wordt helemaal ingericht met materialen die Cradle 2 Cradle  worden geproduceerd. Aanvullende duurzame voorzieningen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, of een grijs water systeem, zijn nog in ontwikkeling. Deze kunnen als optie aan de trekkershut worden toegevoegd. Een definitieve verkoopprijs is nog niet bepaald.

Voortrekker van het project is Stichting Natuurkampeerterreinen (SNK) die, in samenwerking met Stichting Trekkershutten Nederland (STN), in 2010 het plan voor een nieuw type Trekkershut indiende bij het ministerie van ELI. Het plan werd gehonoreerd en met gelden van de SBIR Recreatie en Ruimte startten studenten van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) met het ontwerp van de nieuwe hut. De trekkershut komt in eerste instantie exclusief beschikbaar voor bedrijven die zijn aangesloten bij SKN of STN. Rondom de nieuwe ecologische accommodatie zal de Stichting Trekkershutten Nederland t.z.t. ook nog een marketingcampagne opzetten om het unieke product onder de aandacht van het publiek te krijgen.

Xaviera Burón Klose, Tim van der Grinten, Kristel Hermans, Wendy van Kessel, Paul Kemme en Luuk de Kluiver wisten een zodanig innovatief en eigentijds ontwerp te maken dat de Trek-in de gedeelde eerste prijs behaalde in de WoodChallenge wedstrijd 2011. Dit is een wedstrijd speciaal voor studenten, uitgeschreven door het Centrum Hout, het voorlichtingscentrum van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen.

In het ontwerp is aansluiting gevonden met het archetype van de tent. Daarbij is gezocht naar de balans tussen het bieden van bescherming en geborgenheid, en het genieten van de omgeving: de mooie natuur waarin de Trek-in over het algemeen geplaatst zal worden.  De Trek-in beschikt over twee tweepersoonsbedden en een slaapbank en is geschikt voor jong en oud. Bovendien is er in elke Trek-in een badkamer met douche en toilet en een keukentje met stromend water en kookgelegenheid.

In 2Life-Art uit Sint-Oedenrode is een bouwer gevonden die het best beantwoord aan het duurzame aspect van de Trek-in. De hut wordt gebouwd met sloophout en waar mogelijk worden ook  andere duurzame materialen gebruikt. Al het sloophout voor de hut komt uit projecten van  A. van Liempd Sloopbedrijven, een bedrijf dat het cradle-to-cradle-principe in de genen heeft. Het voordeel van de Trek-in is de hoge kwaliteit door prefabricage, alsook de daardoor langere technische levensduur en het feit dat de hut weinig onderhoud vraagt. Vanwege de zeer goede isolatie zal de hut bovendien ook gemakkelijk in de winter te verhuren zijn.

Het is de bedoeling dat de Trek-in wordt opgenomen in het netwerk van officiële Trekkershutten van STN. Dit betekent dat ze vanaf volgend jaar voornamelijk op campings, jachthavens en Natuurkampeerterreinen te vinden zal zijn, en dat ze per nacht te boeken is. De doelgroepen zijn zowel fietsers, wandelaars en andere rondreizigers, als jonge gezinnen of groepen vrienden die een kort verblijf in de natuur wensen. De verblijfsduur in een officiële Trekkershut is maximaal drie dagen.

Het prototype van de Trek-in zal eind juni of begin juli worden gepresenteerd. Vervolgens zal de hut geplaatst worden op een Natuurkampeerterrein, waar ze in de zomer zal worden uitgetest. Geïnteresseerde ondernemers zijn welkom om de hut in die periode te komen bekijken. In 2013 moeten de eerste boekingen voor de Trek-in gemaakt kunnen worden door het grote publiek. Kijk voor meer informatie op www.trek-in.nl of blijf op de hoogte via twitter: @trek_in.

Meer informatie: Blog over totstandkoming van de duurzame Trekkershut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *