RECRON constateert lichte groei overnachtingen in bungalows

RECRON, de branchevereniging voor de recreatieondernemers Nederland, heeft sinds 2013 een benchmark van de grote concerns in de verblijfsrecreatie, waaronder Center Parcs, Landal GreenParks, Roompot Vakanties, Hogenboom Vakantieparken en Libéma Vakantieparken. Uit de benchmark blijkt dat er afgelopen jaar een groei in het aantal overnachtingen van circa 4 % ten opzichte van 2014 is gerealiseerd. Ook boekten gasten gemiddeld iets eerder.

Huisje van Landal
Huisje van Landal
De groei in 2015 is vooral gerealiseerd in het eerste en derde kwartaal van 2015. De omzet had in dezelfde periode een groei van circa 6%. Bij deze cijfers geldt dat rekening gehouden moet worden met een capaciteitsgroei (toename aantal accommodaties) van bijna 2% op het eind van het jaar.

Trendbreuk boekingsgedrag
De gasten hebben in 2015 gemiddeld iets eerder geboekt ten opzichte van 2014. Dit is opmerkelijk omdat de trend al jaren is dat de gasten juist later boeken. Ook voor het eerste kwartaal in 2016 is zichtbaar dat gasten eerder boeken en dus ziet RECRON een trendbreuk en een concrete verandering in het boekingsgedrag van consumenten.

Positieve verwachtingen eerste kwartaal
De omzet en het aantal overnachtingen in 2016 zijn hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Als deze trend doorzet wordt het een goed eerste kwartaal voor de concerns in de verblijfsrecreatie.

Buitenlandse gasten
Over de afgelopen jaren is er steeds een groei geweest van buitenlandse gasten. Vooral het aantal Duitse gasten is relatief en absoluut flink gegroeid. Ook is er een toename van Engelse gasten, in 2015 is dat aantal ten opzichte van 2014 met ruim 10% gegroeid. Echter dit is op het totaal slechts 0,7% van het totaal aantal gasten.

Buitenlandse gasten kiezen vaker een luxere accommodatie en zijn dan ook bereid meer te betalen voor een overnachting.

Verhoudingsgewijs kiezen de buitenlandse gasten meer voor de parken in het zuiden van het land. Daarnaast is de gemiddelde verblijfsduur van de buitenlandse gast langer dan de Nederlandse gast. In het bijzonder de Belgische gast, die overnacht 4,6 nachten ten opzichte van 3,9 nachten gemiddeld.

Bron: www.recron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *