Ook in Volendam ontstaat weerstand tegen toeristen

In 2015 bezochten 1,4 miljoen toeristen Volendam. Net als in Amsterdam groeit de weerstand onder de bevolking tegen verdere ontwikkeling van de toeristenstroom. Dat blijkt uit een nieuwsitem door de NOS. Weerstand wordt o.a. veroorzaakt door de grote drukte, de opdringerigheid, maar ook doordat de markt wordt overgenomen door grote touroperators die de toeristen vooral naar eigen bedrijven toe leiden.

Geen cruiseschepen meer
volendamEen van de maatregelen die de gemeente Edam/Volendam al heeft genomen is het verbod op grote riviercruiseschepen in de Volendamse haven met ingang van 2016. (Bestaande contracten worden uitgediend maar er worden geen nieuwe contracten afgesloten.) Om het negatieve economische effect tegen te gaan zal de aandacht meer verlegd worden naar de charter- en pleziervaart. Deze vorm van recreatie levert beduidend meer op en zorgt voor minder overlast.

Dijkmaffia
In dagblad Trouw wordt door de bewoners gesproken over ‘Dijkmaffia’. Daarmee worden de touroperators beschreven die inmiddels winkels en horeca op De Dijk (Dé toeristenstraat) hebben opgekocht en daar hun klanten heen leiden. en vaak worden daar ook nog souvenirs ‘made in China’  verkocht! De bestaande Volendamse middenstanders hebben steeds minder baat van deze groepen.

een souvenirshop op De Dijk
een souvenirshop op De Dijk

Spreiding?
Als mogelijke oplossingsrichting wordt in Volendam gedacht aan spreiding. Maar of de huidige internationale touringcartoeristen makkelijk op de fiets stappen om het achterland te bewonderen, valt te betwijfelen. Wethouder Hans Schütt wil in de maatregelen ook de belangen van de ondernemers niet vergeten. Toerisme levert immers een belangrijke bijdrage aan de Volendamse economie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *