Hoteliers wereldwijd verwachten dat de resultaten in 2011 zullen toenemen. Dit blijkt uit de Global Hotel Market Sentiment Survey van Horwath HTL. Het optimisme onder de hoteliers is op het hoogste niveau sinds de economische crisis in 2008. Het optimisme is het hoogst in Azië en Oceanië, gevolgd door Amerika en Europa. Binnen Europa hebben de Nederlandse hoteliers de hoogste verwachtingen voor het komende jaar. In België en Luxemburg is het optimisme eveneens groot. Stijgende olieprijzen zouden echter de markt opnieuw onder druk kunnen zetten.
Hotelmarkt
Het onderzoek, dat elke 6 maanden door hoteladviseur Horwath HTL wordt gehouden onder 2.000 hoteliers in 55 landen, richt zich op 4 onderwerpen om de verwachtingen in de hotelmarkt op korte termijn in kaart te brengen: de lokale markt, de eigen resultaten, de ontwikkelingen wereldwijd en de verschillende marktsegmenten. De antwoorden leiden tot een goed vergelijkbaar beeld van de ontwikkeling van het marktsentiment per regio door de jaren heen.
Hotels Benelux
Uit het onderzoek blijkt dat de hoteliers in de Benelux verwachten dat het herstel van 2010 doorzet in 2011. Meer dan 70% verwacht dat de bezettingsgraad in 2011 hoger zal zijn dan in 2010. Daarnaast verwacht 65% dat ook de gemiddelde kamerprijs zal stijgen. Per saldo geeft maar liefst 80% aan hierdoor te verwachten dat de totale omzet zal stijgen. Opvallend is dat de verwachte groei volgens de Nederlandse hoteliers iets meer zal komen uit de bezettingsgraad, terwijl de collega’s in België en Luxemburg net iets meer verwachten van de gemiddelde kamerprijs.
Volgens Ewout Hoogendoorn, directeur van Horwath HTL in Nederland, wordt het optimisme van de hoteliers onderbouwd door de economische omstandigheden. “De Nederlandse economie groeit en het consumentenvertrouwen neemt toe. De import en export stijgt, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland. Dit zijn sterke signalen dat de vraag naar hotelkamers dit jaar zal toenemen. We houden er echter rekening mee dat de groei in 2012 zal afnemen.”
Ook de hoteliers zelf zien een sterk positieve invloed van de landelijke en wereldwijde economische ontwikkelingen. Het lokale toerisme en de ontwikkelingen op de beurs worden eveneens gezien als positief voor de hotelmarkt. De meeste negatieve invloed wordt verwacht van geplande uitbreidingen in het hotelaanbod en van de ontwikkeling van de olieprijzen. Volgens Marco van Bruggen, senior consultant van Horwath HTL, zou met name het effect van de olieprijzen nog wel eens onderschat kunnen zijn. “De enquête is uitgestuurd in januari, nog voor de onrust in Tunesië oversloeg naar de andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Sindsdien is de olieprijs sterk gestegen. Als de onrust verder uitbreidt en de hoge olieprijzen aanhouden, zal dat een sterke invloed hebben op de internationale reiswereld en de hotellerie.”
Ondanks deze kanttekening verwachten de hoteliers in de Benelux een stijging in alle segmenten. De grootste stijging wordt verwacht in het individuele zakelijke segment, gevolgd door het individuele toerisme en het congressegment. Het groepstoerisme zal volgens de meeste hoteliers gelijk blijven in vergelijking met 2010.
Hotels wereldwijd
Een weging van de verschillende elementen van het onderzoek (lokale markt, eigen resultaten, externe invloeden en marktsegmenten) leidt tot een algemeen cijfer voor het wereldwijde sentiment van +42 op een schaal van -150 tot +150.
Oceanië blijft de meest optimistische regio met een sentiment score van +58. De hele regio, die waaarschijnlijk het minst te lijden heeft gehad onder de westerse financiële crisis, blijft aanzienlijk beter presteren dan de rest van de wereld. Azië stoot door met een sentiment score van +52. Noord- en Zuid-Amerika, waar de angst voor een ‘dubbele dip’ recessie in 2010 sterk aanwezig was, laten een herstel zien met een positievere blik op 2011 en een sentiment score van 37, net boven Europa met 34. Het minst positief zijn de hoteliers in het Midden-Oosten en Afrika.
Het gemiddelde sentiment in Europa is het afgelopen jaar eveneens toegenomen, maar blijft onder het wereldwijde gemiddelde. Opvallend is dat de Nederlanders binnen Europa het meest optimistisch zijn, gevolgd door België en Luxemburg. Het sterke optimisme in de Benelux en landen als Polen en Spanje wordt getemperd door minder optimistische landen als Zwitserland, Italië, Frankrijk en Ierland. Opvallend is dat deze landen al wel een herstel in de bezettingsgraad verwachten, maar een daling in de gemiddelde kamerprijzen. Hierdoor zijn de verwachtingen voor de omzet veel lager dan in de Benelux, waar zowel hogere bezettingsgraden als kamerprijzen worden verwacht.
Bron: Horwath HTL