Nederland Europees koploper met aantal campings

Per 1 miljoen inwoners telt Nederland 151 campings en dat is na Kroatië het hoogste aantal van de hele EU. Brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) analyseerde de gegevens van statistiekbureau Eurostat en concludeert dat zelfs vakantieland Frankrijk -met 120 campings per 1 miljoen inwoners- niet aan Nederland kan tippen.

De Kroaten zijn met 3,9 miljoen en hadden eind 2022 in totaal 870 kampeerterreinen, oftewel een indrukwekkend aantal van 226 per 1 miljoen inwoners. Nederland heeft volgens Eurostat 2.681 campings op een inwonertal van 17,8 miljoen. In absolute aantallen is Frankrijk koploper in de EU met 8.139 kampeerterreinen, maar gerelateerd aan de populatie komt dat neer op 120 per 1 miljoen. Daarmee worden de Fransen in de Europese top-5 op de voet gevolgd door Slovenië (111) en Luxemburg (106).

Buurlanden ver achter
Opvallend is dat Eurostat in België slechts 358 campings telt en dat resulteert zodoende in 30 terreinen per 1 miljoen inwoners. Duitsland komt niet verder dan 38 per 1 miljoen, terwijl de traditionele kampeerbestemmingen Italië en Spanje blijven haken op respectievelijk 39 en 28 campings. Sterker nog: in absolute aantallen telt Nederland bijna 400 kampeerterreinen méér dan Italië en zelfs twee keer zoveel als Spanje.

Nederlandse cultuur
“Deze statistieken bewijzen eens te meer dat kamperen een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur is”, aldus KCI-voorzitter Leo Diepemaat. “Net als met bijvoorbeeld fietsen blijkt kamperen veel meer in trek dan in onze directe buurlanden en zelfs populairder dan in Zuid-Europa. De groeicijfers voor wat betreft aantallen caravans en campers tonen dat ook aan. Daarvan tellen we nu een recordaantal van 618.000, oftewel 11.000 meer dan een jaar geleden. Tel daar ook nog eens de grote aantallen vouwwagens, tenten en daktenten bij op en het is duidelijk dat kamperen de toekomst heeft.”

Een derde gaat naar Frankrijk
Frankrijk is wel nog altijd met afstand de populairste bestemming voor Europese kampeerders; in 2022 vond dáár maar liefst 34 procent van alle aankomsten op een camping in de EU plaats. Duitsland volgt op grote afstand met bijna 14 procent, Spanje en Italië zijn beide goed voor zo’n 10,5 procent. Zweden en Nederland zijn de nummers 5 en 6 op deze ranglijst; deze landen waren in 2022 plek van aankomst voor respectievelijk 7 en 6 procent van alle Europese campingtrips.

Meer informatie: Kampeerencaravan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *