“Ze mogen ons het hemd van het lijf vragen”. Dat zeggen de medewerkers van de Naturisten Federatie Nederland (NFN). Met deze schalkse woordspeling geven ze aan dat ze voor de bezoekers van het Naturistenplein op de Vakantiebeurs 2012 open staan voor alle vragen. Het Naturistenplein biedt op een ruimte van 600 m² in hal 10 van Jaarbeurs Utrecht een breed aanbod van organisaties die bij naaktrecreatie en de filosofie daaromtrent betrokken zijn. Als symbool voor die openheid hangen op het grote plein allemaal witte hemden op knaapjes aan het plafond. Die hemden zijn dus al uit gegaan. De Vakantiebeurs is van woensdag 11 tot en met zondag 15 januari 2012.
De NFN heeft een ledenbestand van om en nabij de 65.000 liefhebbers die het naturisme in verenigingsverband beleven of individueel. De groei was het sterkst tussen 1975 en 2005: een vertienvoudiging. Maar ook buiten de vereniging om wordt veel aan naaktrecreatie gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat een op de acht Nederlanders wel eens ´uit de kleren´ gaat op strand of natuurterreinen in binnen- of buitenland.
Opkomst
Het naturisme als beweging ontstond mede als een reactie op de industrialisatie in de negentiende eeuw. In Engeland meenden de eerste naturisten dat naaktheid, net zoals het typisch Britse schoolkostuum, de ongelijkheid tussen de rangen en standen teniet zou doen. Naakt zou iedereen gelijk zijn maar het waren juist de welgestelden die zich in mondaine Franse badplaatsen van hun badkleding ontdeden.
Respect
Het aanzien van het naturisme en de achtergronden daarvan zijn in de loop der tijd wel veranderd. Het was in de begintijd vooral een beweging die streefde naar een levenswijze die harmonieerde met de natuur. Het naakte lichaam was een primair natuurlijk gegeven. De nieuwste definitie van de NFN luidt dat de gemeenschappelijke naaktheid als doel heeft het zelfrespect en het respect voor de medemens te bevorderen. Naturisme dient ook een uiting te zijn van eerbied voor natuur en milieu.
Voornaam
In de beginperiode van het georganiseerde naturisme in ons land, in de jaren zestig, was er nog sprake van een grote mate van heimelijkheid en anonimiteit. Er werden verenigingen opgericht die eigen recreatiegebieden ontwikkelden om in beslotenheid hun cultuur te beleven. De anonimiteit ging zo ver dat de leden elkaar voornamelijk bij hun voornaam kenden en in de verenigingsannalen ook slechts met de voornaam genoteerd werden. Dat was ook in de tijd dat vlak bij de ingang van een gemeenschappelijk recreatiegebied altijd wel een of meerdere leden de wacht hielden, niet alleen om vreemdenlieden tegen te houden, maar ook om uit te waken of er geen veldwachter kwam rondneuzen. `Zon en leven´ was toentertijd een bekende naam voor zo´n vereniging met eigen recreatiegebied.
Callantsoog
Na die min of meer heimelijke vorm van naturisme en of naaktrecreatie kwam in de jaren zeventig de openbare naaktrecreatie op gang. In 1973 werd het eerste openbare naaktstrand in Callantsoog geopend. Er ontstonden ook andere vormen van naturisme, zoals het nudisme, wat dan veelal werd uitgelegd als naturisme zonder filosofische achtergrond. Binnen de NFN is de discussie over naturisme of nudisme niet zo relevant. Allerlei nuances in vrijheid en uitingsvormen wordend oorgaans geaccepteerd. Er zijn nog wel verenigingen binnen de federatie bij wie een verbod geldt op roken, drugs, drank en vlees eten.
Promotie
Dat is echter geen strikte lijn van de NFN. Deze koepelorganisatie staat vooral voor de bevordering en promotie van de mogelijkheden voor naaktrecreatie. In de jaren tachtig werd in politiek Den Haag al geijverd voor het legaliseren van naaktrecreatie en dat lobbyen had succes. In heel Nederland werd naaktrecreatie toegestaan onder voorwaarde dat de gemeenten daarvoor een geschikte locatie aanwijzen. Een tweede doorbraak dateert uit 1986. Naaktrecreatie op daarvoor ongeschikte plaatsen werd niet meer gezien wordt als een zedendelict maar als overtreding van de openbare orde. Met deze regelgeving is Nederland toonaangevend en vooruitstrevend.
Kroatië
Op het Naturistenplein krijgt de Vakantiebeursbezoeker informatie over de FNF en de mogelijkheden tot naaktrecreatie in eigen land en tal van andere Europese vakantielanden. Kroatië, Gastland op de Vakantiebeurs, is een geliefde bestemming onder naturisten en is nadrukkelijk op het plein vertegenwoordigd. Ook Frankrijk en Duitsland profileren zich als bestemmingen voor naaktrecreatie, evenals Tsjechië, de Scandinavische landen, Engeland, Spanje en Portugal.
Brochure
De NFN, uitgever van het kwartaalblad ‘UIT’, heeft voor de bezoekers van de Vakantiebeurs een speciale brochure samengesteld over naaktrecreatie per provincie in Nederland en de mogelijkheden in België en Luxemburg. Aangevuld met een overzicht van naturismeorganisaties met de focus op sport, spel, dagrecreatie, vriendschappen en leeftijd.
Vakantiebeurs
De Vakantiebeurs is de grootste consumentenbeurs ter wereld op gebied van vakanties en reizen. Thema is ‘Een koffer vol ervaringen’. Bezoekers vinden er alle nieuwste vakantietrends met informatie van vakantie-experts uit alle werelddelen. De organisatie Gezondopreis informeert niet alleen over gezond op reis gaan, maar juist ook om weer gezond thuis te komen. Het groeiende segment Cruise- en Watersport doet er weer een schepje bovenop met een presentatie in maritieme sfeer. Het Christelijk Vakantieplein is een zelfstandig evenement op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari in een aparte hal van de Vakantiebeurs en is volledig gericht op een brede Christelijke achterban.
OntmoetNL
‘OntmoetNL’ omvat de Nederlandse exposanten die het beste van zichzelf laten zien in prachtige individuele stands en op het Nederland Podium in hal 11. Nieuw thema voor de vrijdagavond is ‘Vakantiebeurs by Night’, met sfeervolle fakkels bij de entree, windlichten, kaarsjes en waxinelichtjes, kortom, een event tot 21.00 uur met meer sfeer en elan dan ooit. De openingstijden van de Vakantiebeurs zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 13 januari tot 21.00 uur. Voor entreekaarten in de voorverkoop met een aanzienlijke korting van 5,50 euro zie www.vakantiebeurs.nl.
Meer informatie: www.nfn.nl