Het aantal toeristische overnachtingen is in 2011 met ongeveer 1 miljoen gestegen in vergelijking met 2010. Dat komt overeen met een stijging van 5,4 %. We mochten vorig jaar een half miljoen meer toeristen ontvangen. Het aantal aankomsten is met 5,2 % gestegen tot 10,8 miljoen. We presteren daarmee beter dan het wereldgemiddelde (4,4%) en bijna dubbel zo goed als gemiddeld voor West-Europa (2,8%).
“Ik ben verheugd om aan het begin van de paasvakantie en bij de start van het nieuwe toeristische seizoen deze mooie cijfers van Toerisme Vlaanderen bekend te kunnen maken,” aldus Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois. “Zowel het toerisme aan de kust als in de Vlaamse regio’s kende in 2011 een groei van ongeveer 3 %. De stijging van de overnachtingen in de Vlaamse kunststeden met 7% spant echter de kroon. Ik ben ervan overtuigd dat de duidelijke vooruitgang in zowel zakelijk als vrijetijdstoerisme de vrucht is van de vele inspanningen van alle ondernemers en medewerkers uit de Vlaamse toeristische sector.”
Ook de groei van het MICE-toerisme (meetings, incentives, congressen, evenementen) in 2011 valt op (+13%). Na de crisis van 2009 was er al een voorzichtig herstel merkbaar, maar in 2011 groeide het aantal overnachtingen in het kader van congressen, seminaries, beurzen, enz. beduidend sterker (+450.000). Het vrijetijdstoerisme doet het in absolute cijfers zelfs nog iets beter met 575.000 overnachtingen extra. Omdat deze markt groter is en in de crisis goed standhield, valt de stijging echter minder op (+3%).
Zowel de buitenlandse (+ 4%) als de binnenlandse (+5%) markten groeien stevig. De overnachtingen van binnenlandse vakantiegangers stijgen in de drie macrobestemmingen (Vlaamse regio’s, Kust en kunststeden); dus ook aan de kust ondanks de mindere zomer. Buitenlandse toeristen vonden vooral vlot hun weg naar de Kust en de kunststeden. Gemiddeld stijgt het aantal overnachtingen in de kunststeden met 6,9%. Uitschieter daarbij is Brugge met een stijging van 11,4%.
“Volgens de eerste Satellietrekening Toerisme, die onlangs is opgesteld door de Studiedienst van de Vlaamse Regering, blijkt dat in 2008 de bruto toegevoegde waarde van de toeristische industrie in Vlaanderen 9,4 miljard euro bedroeg, of 5,2% van de totale toegevoegde waarde in Vlaanderen. Dat is niet veel minder dan de 6,3% die de bouwnijverheid vertegenwoordigde en evenveel als het aandeel van de toeristische bedrijfstakken in de bruto toegevoegde waarde van, bijvoorbeeld, Duitsland,” aldus de toerismeminister. “ Binnenkort zullen de cijfers voor 2010 beschikbaar zijn.
Het aantal Fransen dat in Vlaanderen overnachtte, steeg het sterkst (+117.000), gevolgd door de VS (+59.000) en Spanje (+57.000). Bovendien is de relatieve groei in overnachtingen uit opkomende markten als Rusland (+29%) en China (+22%) opvallend. Toerisme Vlaanderen is al enkele jaren actief op deze markten en gelooft in het potentieel. Eind februari 2012 opende het agentschap in Rusland nog een vertegenwoordigingskantoor om er Vlaanderen ter plaatse nog beter te promoten.
Meer informatie over de toerismecijfers op www.toerismevlaanderen.be/cijfers