Meer cruiseschepen in Amsterdam in 2015; verdere groei in zicht

De cruisemarkt in Amsterdam deed het goed in 2015. De Amsterdamse havenregio werd in 2015 bezocht door 182 zeecruiseschepen en 1.769 riviercruiseschepen. Dit zijn er respectievelijk 13 en 84 meer dan in 2014. De inkomsten voor stad en regio uit cruise bedraagt circa 90 miljoen euro per jaar. Daar zitten onder meer overnachtingen van de gasten voor- of na afloop van hun cruisetrip, horeca-uitgaven en bestedingen in de retail.

cruise amsterdamZowel het Havenbedrijf Amsterdam als de Passenger Terminal Amsterdam verwachten voor de komende jaren een verdere groei van het aantal cruiseschip-bezoeken. Hiervoor wordt o.a. gewerkt aan de uitbreiding van de faciliteiten waardoor grotere schepen makkelijker de stad kunnen bezoeken.

Passenger Terminal Amsterdam is inmiddels klaar voor de komst van 122 cruiseschepen. Met de verlenging van de kade beschikt de terminal nu over 630 meter cruisekade. Dit seizoen verwacht PTA maar liefst 11 schepen op een maiden call en zullen zij, zoals gebruikelijk symbolisch de sleutel van de stad Amsterdam overhandigd krijgen.

Ook de toegangspoort (sluis) in IJmuiden wordt vergroot. De sluis wordt met 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep de grootste zeesluis ter wereld, en maakt het mogelijk dat ook grotere cruiseschepen in de otekomst Amsterdam kunnen bezoeken. Het sluizencomplex blijft gedurende de bouw te allen tijde geopend voor de scheepvaart. Naar verwachting is de nieuwe zeesluis eind 2019 beschikbaar.

Meer informatie:
Jaarverslag Port of Amsterdam
Passenger Terminal Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *