Kansen voor E-bike-vriendelijke regio’s en routes

Er rijden in Nederland inmiddels meer dan 1 miljoen e-bikes rond. De komende Fiets- en Wandelbeurs besteedt uitgebreid aandacht aan dit fenomeen. Populaire e-bike bestemmingen liggen nu nog vooral in het buitenland. Welke Nederlandse regio of route grijpt de kans om zich te profileren als e-bike vriendelijk?

klik om magazine te openen
klik om magazine te openen

Routes en streken
In de beursspecial ‘E!’  presenteert Zwitserland zich als ‘e-fietsland’ en wordt ‘Berlijn-Kopenhagen’  in de markt gezet als nieuwe e-fietsroute voor liefhebbers van meerdaagse tochten. Woordvoerder van de Fiets- en Wandelbeurs Stefan Maas, laat weten dat een Nederlandse bestemming in de beursspecial niet voorkomt: “We hebben in ons land nog niet echt een specifiek aanbod op dit gebied, terwijl er zeker kansen liggen. Eigenlijk heeft Nederland Fietsland een beetje last van de remmende voorsprong. De acceptatie van E-bikes bleef lange tijd wat achter bij andere Europese landen.”

Complete infrastructuur
Voor een e-bike vakantie is het van belang dat er een aantal randvoorwaarden geregeld zijn.

  • Dat is o.a. een structuur aan oplaadpunten; eventueel met accu-wisselmogelijkheid;
  • een veilige stalling voor de dure fietsen;
  • en mogelijkheden om een fiets te huren. De e-bike is relatief zwaar, en de gemiddelde leeftijd ligt wat hoger. Verhuur op locatie ontzorgt dus de vakantieganger.

Maas ziet ook nadrukkelijk mogelijkheden om buitenlandse gasten naar ons land te halen met een goed aanbod van complete e-bike arrangmenten. De infrastructuur op fietsgebied is in Nederland al prima op orde. In Duitsland wordt bijvorbeeld in het label ‘fietsvriendelijk’ al volop rekening gehouden met faciliteiten voor e-bikes.

Regio én routes
Waar in ons land promotie vooral regionaal is georganiseerd, liggen er voor e-bikevakanties vooral kansen in samenwerking langs routes. Dankzij de fysieke ondersteuning kunnen fietsers relatief lange afstanden afleggen. Een voorbeeld is omschreven in de beursspecial (Berlijn-Kopenhagen). Deze publicatie ‘E!’staat al online.

Fiets- en Wandelbeurs
De Fiets en Wandelbeurs wordt georganiseerd in de Amsterdam RAI (9-10 februari) en de Nekkerhal in Mechelen (16-17 februari).
Tijdens het drukke beursweekend is er niet altijd gelegenheid voor het leggen van zakelijke contacten. Om deze reden organiseert de Fiets en Wandelbeurs, in samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme, Atout France in Nederland, een feestelijke Kick-off op 8 februari, de vrijdag vóór de beurs. Deze aftrap is bedoeld voor exposanten, pers en touroperators. Frankrijk is dit jaar themaland van de Fiets en Wandelbeurs.

Mer informatie: www.fietsenwandelbeurs.nl (link naar het magazine in balk aan de rechterkant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *