Forse groei Vlaams toerisme vooral te danken aan kunststeden

De eerste 11 maanden van 2011 heeft toeristisch Vlaanderen +4,5%, of ruim 1 miljoen meer overnachtingen ontvangen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Alle macrobestemmingen gaan vooruit, ook de kust. De groei in aankomsten (aantal toeristen en zakenlui) is positiever dan in overnachtingen: +5,5% meer aankomsten (of + 525.000). Als de groei in aantal toeristen en zakenlui groter is dan de groei in overnachtingen, betekent dit dat de verblijven gemiddeld gezien korter worden.

Kunststad Gent (foto: visitflanders)

Het aantal overnachtingen in de eerste 11 maanden in heel Vlaanderen is goed voor ongeveer 94% van het totaal op jaarbasis. De groei van de overnachtingen is sterk in de kunststeden (+7,3%). De Vlaamse regio’s en de kust gaan de eerste 11 maanden met ongeveer 2,5% vooruit.

De maanden maart, april en juni kennen een erg sterke groei en ook in januari, juli en de herfstmaanden is er een mooie stijging in het verblijfstoerisme. In februari noteren we een daling van -3% en mei klokt -4% lager af dan in 2010. Voor de maanden mei en juni ligt de verklaring van de daling en de groei bij het verschuiven van het Pinksterweekend (van mei in 2010 naar juni in 2011). Die gevolgen zijn vooral zichtbaar op de binnenlandse markt en de buurlanden.

Positief is dat de groei in juni 2011 veel groter is dan de daling in mei. Het mooie voorzomerse weer zal hier zeker voor iets tussen zitten. De maand juli kent slechts beperkte groei en in augustus noteren we een lichte daling. Hier kunnen we het weer inroepen als verklarende factor, want de zomer was ronduit slecht. Dat heeft ook vooral negatieve gevolgen op de binnenlandse markt en de buurlanden, aan de kust en in de Vlaamse regio’s. Verre markten in de kunststeden worden niet beïnvloed door het weer.

Bron, en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *