Duitsers zijn het meest geliefd als buren op de camping. Dit blijkt uit het Europees Campingonderzoek van Vacanceselect. Bijna één vijfde (19%) van zo’n tweeduizend respondenten uit geheel Europa wijst hen aan als meest prettige naburige campinggast, nipt gevolgd door de Nederlanders (18%). Nederlanders zijn de Engelsen het meest welgezind op de camping. Maar liefst een kwart van de Engelsen ziet graag een ‘Dutchman’ in hun stacaravan of tent naast zich. Nederlanders zelf beschouwen van alle buitenlanders de Belgen als meest geliefde buren.
Omgekeerd zijn de Engelsen zeer impopulair als campingburen. De meeste Europeanen beoordelen hen namelijk als de grootste lawaaimakers. Zo ook de Nederlanders, waarvan bijna één vijfde (19%) de Engelsen beschouwen als meest luidruchtig. Duitsers zijn milder voor de Engelsen en wijzen juist Russen aan als de grootste herrieschoppers. Italianen daarentegen storen zich weer het meest aan hun eigen landgenoten. Ook relatief veel Nederlanders doen dat. Eén op de tien hoopt dat campinggasten van de eigen nationaliteit op afstand van de eigen tent of caravan verblijven.
Selectie vooraf op nationaliteit
Meer dan een kwart (27%) van alle respondenten zou graag vooraf de buren op nationaliteit willen selecteren. Tijdens het kamperen geeft meer dan een derde (36%) aan de buren zeer regelmatig te begluren. Slechts dertien procent doet dit nooit.
Ergernissen
Waar ergert men zich aan met betrekking tot de buren? Vooral geluidsoverlast (67%) en/of stank (49%), zo gaven de respondenten aan. Als voorbeelden van geluidsoverlast worden genoemd: snurken, luidruchtige seks, boeren en winden of te harde muziek. Bij heel hoge ergernis verzint een aantal Nederlanders dan voor de campingburen zelfs weinig vleiende bijnamen: ‘Jut & Jul’, ‘Carlo & Irene’, ‘Tokkies’ en ‘Frietzakje’ (vanwege een niets-verhullende zwembroek).
Polen minst populair
Zwitserland wordt in geheel Europa beschouwd als duurste land om op vakantie te gaan. Zowel Engelsen, Duitsers als Nederlanders denken dat zij voor een verblijf aldaar het grootste vakantiebudget moeten uittrekken. Toch is Zwitserland niet het minst populaire land om te kamperen. Dit is Polen. Verreweg de meeste respondenten (17%) wezen dit land aan als minst aantrekkelijk. Daarna volgt Slovenië, met zo’n acht procent. Méést favoriete kampeerland voor geheel Europa (41%) is Italië. Frankrijk volgt, weliswaar met enkele tientallen procenten minder, op de tweede plek (17%). Voor Nederlanders daarentegen steekt Frankrijk met kop en schouders boven de overige landen uit als favoriete kampeervakantie. Ruim één derde (34%) verblijft daar het liefst tijdens de zomervakantie.
Bron: onderzoek Vacanceselect