Buurtcamping in stadspark wordt steeds populairder

Het aantal mensen dat kampeert in Nederland neemt al jaren geleidelijk af. Het stadse fenomeen ‘Buurtcamping’, dat dit jaar haar derde editie beleeft, blijft maar groeien. Dit jaar veranderen vijf Amsterdamse parken en twee Utrechtse parken in een buurtcamping. Door samen de camping op te bouwen en activiteiten voor elkaar te organiseren, leren buurtbewoners tijdens een ontspannen vakantie hun buren beter kennen. Kamperen op de Buurtcamping kan dit jaar van vrijdag 24 t/m zondag 26 juli.

169225-NoorderparkIn 2013 vond in het Oosterpark de allereerste en zeer geslaagde editie van De Buurtcamping plaats. Het campinggevoel verspreidde zich al snel over de rest van Amsterdam en daarbuiten. Uit verschillende buurten kwam het verzoek om ook daar samen met de buurt een camping te organiseren. Vorig jaar veranderden daarom al drie Amsterdamse parken in een Buurtcamping. Dit jaar kamperen buurtgenoten in maar liefst zeven parken, waarvan vijf in Amsterdam en twee in Utrecht. Initiatiefnemer en directeur van Stichting De Buurtcamping Roderik Schaepman: ”Onze droom is om over een paar jaar heel Nederland samen te laten slapen op een stukje groen in de buurt en zo zoveel mogelijk ontmoetingen te creëren.”

Kamperen met je buren
Drie dagen lang veranderen zeven stadsparken in kleine gemoedelijk dorpjes midden in de grote stad, bewoond door alle verschillende types die de stad rijk is. Allemaal leven ze er vol positieve energie samen, helpen elkaar een handje en steken ‘s avonds gezellig de barbecue aan. Op de camping zijn de nodige voorzieningen, zoals toilet en douche aanwezig, maar het is aan de buurtbewoners zelf om te bedenken en organiseren wat er op de camping allemaal gebeurt. Vorig jaar gaf 100% van de kampeerders aan het gevoel te hebben op vakantie te zijn geweest en leerde men in het weekend gemiddeld negen nieuwe mensen kennen. Veel kampeerders gaven aan dat ze na de camping in de buurt andere kampeerders tegenkwamen, hen groetten en gezellig een praatje maakten. De camping haalt drempels om elkaar aan te spreken weg, legt nieuwe verbindingen, zorgt voor samenwerkingen tussen buurtbewoners en heeft zelfs gezorgd voor echte (vakantie)liefdes.

Vrijwilligers
De Buurtcamping is voor een belangrijk deel afhankelijk van buurtbewoners die vrijwillig mee willen helpen bij het opbouwen van de campings, de promotie of een activiteit willen organiseren. Om de diversiteit en kleinschaligheid te bewaken is er een beperkt aantal plekken beschikbaar. De Buurtcamping is een stichting zonder winstoogmerk die buurten wil versterken door samen met inwoners, ondernemers en organisaties tijdelijke campings te organiseren. Er wordt o.a. samengewerkt met partijen zoals Peerby.com, voor het lenen van spullen van mensen uit je buurt en VoorjeBuurt, crowdfunding- en sourcingplatform voor buurtinitiatieven.

Meer informatie: http://debuurtcamping.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *