Amsterdam gebruikt ‘big data’ in strijd tegen illegale hotels

De gemeente Amsterdam zet digitaal onderzoek in om illegale hotels en woonfraude op te sporen. Per april 2016 gaat de gemeente door middel van scrapen achterhalen welke adressen in Amsterdam structureel worden verhuurd of niet aan de regels voor vakantieverhuur voldoen. Ook woonboten komen onder de regelgeving voor vakantieverhuur te vallen. Deze maatregel treedt al op 1 maart in werking.

amsterdam begijnhofBig data als instrument
De methode die de gemeente inzet heet scrapen. Dit is het geautomatiseerd verzamelen van de inhoud van databases van derden. In dit geval zijn dat boekingswebsites waarop verhuurders woningen kunnen aanbieden. De gemeente verzamelt alle publiek toegankelijke informatie op deze websites en gaat deze analyseren. Op deze manier wordt gericht op zoek gegaan naar verhuurders die zich niet aan de voorwaarden voor vakantieverhuur houden. Dit zijn bijvoorbeeld verhuurders die hun woning aan meer dan vier mensen tegelijk verhuren of meer dan 60 dagen in het jaar verhuren.

Handhaving op toeristische verhuur vindt nu voornamelijk plaats op basis van overlast en meldingen die binnenkomen bij meldpunt Zoeklicht. Deze meldingen geven maar een beperkt beeld van de totale omvang van toeristische verhuur en woonfraude.

Woonboten
De gemeente Amsterdam gaat vakantieverhuur op woonboten hetzelfde behandelen als vakantieverhuur in woningen. Tot nu toe waren de voorwaarden voor vakantieverhuur in woningen niet van toepassing op woonboten terwijl in de praktijk blijkt dat veel woonboten wel worden gebruikt voor toeristische verhuur. De nieuwe regels gaan per 1 maart 2016 in.

Meer informatie: Particulier verhuur op www.amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *